Életmód

Így dobd le az első öt kilót!

Bánkuti Gabriella fitneszvilágbajnok és tréner ad néhány szuper tippet az újrakezdéshez, az első kilók ledobásához.

A fogyás és a különböző fogyókúrák kicsit túl lettek misztifikálva, holott erre a válasz és a megoldás roppant egyszerű: több kalóriát kell elégetnünk naponta, mint amennyit beviszünk a szervezetünkbe. Tehát azok az emberek, akik olyan életmódot élnek, illetve olyan munkát végeznek, ami kevés kalória elégetésével jár, ezt mindenképpen tartsák szem előtt a táplálkozásnál. Gondolok itt most az irodai vagy egyéb ülő, illetve minimális mozgással járó munkát végzőkre.

Így dobd le az első öt kilót!
Bánkuti Gabriella fitneszvilágbajnok

De térjünk vissza az alapvető kérdéshez: mit is tegyünk azért, hogy ledobjunk magunkról 5 kg-ot. Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy minden fizikai megterhelés kezdeti eredménye a test vízvesztesége. Tehát amikor elmegyünk edzeni, mozogni, és utána ráállunk a mérlegre, örömmel konstatálhatjuk, hogy az edzés hatékonyságától, keménységétől és időtartamától függően akár 2-3 kg-ot is lehet fogyni. Majd másnap, amikor újra mérlegre állsz, azt látod, a tegnap eltűnt kilók bizony újra megjelentek. Hogy miért ? Mert csak vizet vesztettél, ami izzadság formájában távozott a testedből, és miután ettél és ittál, a lecsökkent folyadékszintedet újra feltöltötted.

Nézzünk néhány aranyszabályt:

  • Nem létezik helyi fogyasztás, olyan nincs, hogy valaki csak kizárólag erről vagy arról a testrészéről, hasról, combról, fenékről fogyjon.
  • A fogyókúra, mint arra a nevében megtalálható kúra szó is utal, nem hozhat hosszú távú eredményt, hiszen kúra formájában csak egy bizonyos időponttól egy másik bizonyos időpontig tart. Tehát ha ennek a kúrának a befejezése után a delikvens visszatér a korábbi életviteléhez, aminek a leadott (amennyiben egy sikeres fogyókúráról beszélünk) kilókat köszönhette, nem kell sok időt várni ahhoz, hogy ez a korábbi súlyprobléma ismét jelentkezzen. Nem kúrában kell gondolkodnunk, hanem az életmódunk, illetve táplálkozási szokásaink megváltoztatásában. Csak és kizárólag ez hozhat tartós, hosszú távú, akár végleges eredményt. 
  • Koplalás. Ez az egyik legnagyobb hiba, hiszen megszűnik a tápanyagbevitel a szervezetbe, ami miatt az agy azonnal raktározni kezd, illetve a lassuló anyagcserével lassul a fogyás a lehetősége és üteme is. Igenis enni kell továbbra is, talán még gyakrabban is, mint korábban, csak nem mindegy, hogy mit. Erről később még írok.
  •  A heti egy bűnözőnap lehetősége és beépítése. Hamis elgondolás és önbecsapás, pont arra jó, hogy az egész heti munkánkat tönkretegye.
  •  Amikor azt gondoljuk, hogy egy szimpla diéta mozgás nélkül hosszú távú eredményt hozhat, nos ez is hibás gondolat. A kettő együtt egymást kiegészítve működik csak igazán a gyakorlatban.
  • Nem kell mindjárt a profi sportolók és a celebek edzésterveit másolva megszakadni az első napokban hetekben. Fő a fokozatosság.

Vannak olyan ismerőseim, akik esténként csoportosan elmennek sétálni. Jól beöltözve estéről estére, egyre több időt töltenek kint a szabad levegőn és egyre hosszabb utat tesznek meg. Vannak, akik sétával kezdték, majd kocogással folytatták, és most már napi rendszerességgel futnak. Fizikai állapotukon kívül a lelkiállapotuk is feltűnően javult. Mintha csak kicserélték volna őket.

Így dobd le az első öt kilót!

A sikerélmény a hozott áldozat megjelenő és tartós eredménye. Ahogy pozitívan megváltozott a hozzáállásuk önmagukhoz, aszerint változott meg a pozitív irányba a környezetük hozzáállása hozzájuk. Persze nagyon jók a csoportos sportfoglalkozások: jóga, aerobik, zumba, fitnesz, edzőterem. De mindegy is az, hogy mit csinálsz, csak mozogj, izzadj, és minél több kalóriát égess el. 

Az edzés után felejtsd el a jól megérdemelt nasit, sütit, csokit vagy sört, fröccsöt, hamburgert, mert sajnos úgy semmi értelme az egésznek.

Az édesség és az alkohol mindig azonnal zsírként rakodik le deréktájékon. Tehát ha mindenáron édességet akarunk enni, akkor azt a főétkezéseink előtt vagy után 2-3 órával tegyük meg. Az alkoholról nem is beszélve.

A cikk szerzője Bánkuti Gabriella fitneszvilágbajnok, tréner, itt megnézheted, hogyan edzette a francia idegenlégiósokat.

A másik a hideg italok fogyasztása, hogy leöblítjük a jó kis ebédet vagy vacsorát. A hideg táplálék, ital következménye miatt a gyomorba került tápanyagban a zsír megdermedve lerakódik a has falára, ami miatt szinte lebonthatatlanná válik. Így egyértelműen zsírként rakódik le! Legalább 30-40 perc folyamatos mozgásra van ahhoz szükség, hogy a szervezetünk elkezdje bontani, elégetni azt a zsírt, amit felhalmoztunk. Addig csak folyadékot, vizet veszítünk az izzadás által. Tehát az olvasottakat figyelembe véve kell összeállítaniuk a megfelelő edzést és étrendet.

 A cikk szerzőjének, Gabinak egy napját itt nézheted meg képekben!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top