Életmód

“Nekem mindig a golf lesz az életem” – a 17 éves golfbajnokkal, Rózsa Csillával beszélgettünk

Te mit csinálnál, ha a 8 éves kislányod közölné, hogy golfozni akar? Én eddig csak legyintettem volna, ugyan már, micsoda badarság. Ám azután, hogy elbeszélgettem a 17 éves magyar golfbajnokkal, Rózsa Csillával, azt hiszem, amint kitavaszodik, kipróbáljuk ezt a sportot. Aztán 2016-ban, ha minden jól megy, szurkolhatunk Csillának, aki magyar színekben indul majd az olimpián, addigra ugyanis a golfot is felveszik a versenyszámok közé.

“A golf Magyarországon nem elismert sport. Én például amikor elmondom valakinek, hogy golfozok, látom az emberek szemében, mit gondolnak: a gazdag kislány. Pedig szerintem a golf nem drága sport. Legalábbis nem drágább, mint bármilyen versenysport. Amikor a nővérem múltkor síelni ment, az egy hétre került annyiba, mint egy teljes évi tagság egy jó golfpályán, felszereléssel együtt” – magyarázza Rózsa Csilla, a 17 éves magyar golfbajnok, akinek a saját korosztályában Magyarországon már rég nincsen vetélytársa. Évek óta első helyen áll itthon, és ha igazi megmérettetésre vágyik, külföldre kell utaznia versenyezni. Óriási magyar siker ő – ám még sok teendője van, ha meg akarja szerettetni a magyarokkal ezt a sportot.

 “A másik tévhit a golffal kapcsolatban, hogy ez az öregemberek sportja, mert csak sétálgatni kell egy réten. Aki ezt mondja, azokat el szoktam vinni magammal golfozni. Pár óra ütögetés után mindegyik hullafáradtan panaszkodik arra, hogy izomláza van. Ilyenkor elmondom nekik, hogy egy verseny napi 5-6 óra és 4-5 napig tart, néha esőben, máskor tűző napon. De a golfozónak végig a legjobb formáját kell hoznia. Épp ez benne az igazi nehézség – hogy nemcsak az izmok, de az idegek is a maximumon dolgoznak.”

A golf kitartásra, becsületre nevel, ahol nem lehet csalni, még akkor sem, ha lehetősége lenne rá az embernek

– magyarázza Csilla hevesen. “A csalás kizökkenti az embert. Gyakran előfordul, hogy nincs bíró a közelben, csak a két versenyző, aki egymás ellen játszik. Velem megtörtént, hogy egy francia lány azt állította, hogy az ő ütése jobb volt, mint valójában, és bár ketten állítottuk vele szemben, hogy nem így volt, végül a bírók mégsem ítéltek neki büntetőütést. Másnap ennek ellenére kiesett. A csalás ugyanis belemegy az ember fejébe, és utána könnyebben hibázik, mintha tiszta volna a lelkiismerete.”

De hogyan kezd valaki Magyarországon golfkarrierbe, ha ennyire elhanyagolt nálunk ez a sportág? “Nyolcéves koromban vettem először ütőt a kezembe. Egy Golf Sztár Gálán kipróbálhattam, hogyan áll a kezemben az ütő, és azt mondták, ügyes vagyok. Ez annyira megragadt a fejemben, hogy ezután három éven át nyaggattam anyut, hogy golfozhassak. Akkor nyílt egy pálya a közelünkben, és így beadta a derekát.”

Tizenegy éves volt ekkor, ami lehet, hogy a laikus számára ideális életkornak tűnik, de valójában már erősen el volt késve. Amerikában ugyanis már 4-5 évesen kezdik ezt a sportot, de például Tiger Woodsnak, aki a világ legnagyobb golfozója, már hároméves korában fizettek érte, hogy reklámokban csillogtassa meg golftudását.

Csilla ma már 240 métereseket üt, ami nem sokkal kevesebb, mint amire a nagy Tiger Woods képes – aki 300 méteres ütéseivel kápráztatja el a nézőket. Ha hozzávesszük, hogy Csilla lány, akinek genetikailag kevesebb izma van, és a szervezete még fejlődésben áll, akkor alkothatunk némi fogalmat arról, hogy mire képes ez a lány, és miért kérték tavalyelőtt a junior versenyen a fiúk, hogy hadd induljanak külön a lányok és a fiúk, noha ebben a korcsoportban a fiatalok még együtt versenyeznek, függetlenül a nemüktől. A helyzet azonban az, ha Magyarországon egy tini golfozó érmet akar, akkor arra csak akkor van esélye, ha Rózsa Csilla nem indul. Idén is elnyerte “Az év játékosa” címet.

Amerikai egyetemek versenyeznek érte

Csilla 9-10 órát edz a hét minden egyes napján – kivéve a vasárnapot, amikor mindig pihen. Esténként pedig tanul. Iskolába ugyanis csak akkor jár, ha épp van egy kis ideje – amiből mostanság nem sok akad, ezért magántanuló lett belőle 13 évesen a Kosztolányi Gimnáziumban. Ma az év nagyobbik felét Amerikában tölti, mert ott jobbak a feltételek, így igazán fejlődni csak ott tud.

“Amikor először mentem ki, még nem tudtam angolul. Az edzőm kézzel-lábbal magyarázta, mit is kellene csinálnom. A barátaimnak, akikkel kimentem, két hét után haza kellett jönniük. Egy kinn élő magyar család azonban befogadott pár hónapra, így ott ragadtam. Azóta pedig rendszeresen visszajárok, ott van az edzőm, és nagyon sokat köszönhetek neki.”

Többek között az amerikai egyetemi felvételit. Merthogy a kiemelkedően jó sportolókra arrafelé valóban vadásznak a felsőoktatási intézmények, és Csillát több világszínvonalú egyetem próbálta odacsábítani teljes tandíjmentességet és ösztöndíjat ígérve neki, ami a kinti egyetemi tandíjakat ismerve gáláns ajánlat. Ám ő úgy döntött, hogy az érettségi után egyelőre nem tanul tovább.

 “Nem volt könnyű anyukámat meggyőzni. Ő azt szerette volna, ha továbbtanulok.

De hosszú hónapok beszélgetései alatt sikerült meggyőznöm, hogy jobb lesz nekem, ha tanulás helyett inkább profi sportoló leszek, mert ahhoz, hogy játsszak, nem kell diploma. Később, ha lesz időm és lehetőségem, akkor feltétlenül tanulok majd valamit, de azokat a lehetőségeket, amik most vannak, nem szeretném elszalasztani. 2016-tól ugyanis már a golf is olimpiai sportág lesz, ami óriási kihívás, és természetesen magyar színekben fogok indulni.”

“Lehet, hogy nem volt átlagos a tinikorom, de én úgy látom, hogy csak nyertem a golffal. Fegyelmezettséget, tartást, önállóságot tanított nekem. Azt, hogy tudom, mi akarok lenni, míg a kortársaim többségének erről fogalma sincsen. Azt csinálom, amit szeretek, és azt gondolom, hogy ezt soha nem fogom megunni. Nekem mindig a golf lesz az életem, és szerencsére ebből a sportágból nem lehet kiöregedni, hiszen szenior versenyek is vannak.

Múltkor hallottam egy anyukát, aki azt mondta a gyerekének, hogy ne menjen golfozni, mert annak semmi értelme. Én viszont pont az ellenkezőjét mondom: különösen lányként óriási lehetőségek vannak ebben a sportban. Lehet vele utazni, tanulni, akár amerikai ösztöndíjat kapni, és persze profi játékosként sokat lehet keresni. Soha, egy pillanatra nem bántam meg, hogy ezt a sportot választottam. Nekem ez az életem!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top