Életmód

3 paleo halas recept karácsonyra

Egyszerű halászlé, rántott vagy sült hal – három szuper, egészséges recept.

Rántott hal majonézes karfiolsalátával (4 személyre)

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók:

• 20 dkg hámozott, őrölt mandula
• 1 ek reszelt citromhéj
• 4 nagyobb vagy 8 kisebb halfilé (lehet ponty, afrikai vagy magyar szürke harcsa, tőkehal, tilápia, pollock, ki mit szeret)
• só, bors
• 10 dkg szezámliszt vagy tápiókakeményítő (lehet a kettő keveréke is)
• 5 db felvert tojás
• kókuszzsír a sütéshez
• citromgerezdek a tálaláshoz

A karfiolsalátához:

• 60 dkg karfiol (tisztított súly), kis rózsákra vágva
•  4 ek házi majonéz
• 1 csokor petrezselyem, aprítva
• só, bors

3 paleo halas recept karácsonyra

Az őrölt mandulát összekeverjük a citromhéjjal. A halfiléket sózzuk, borsozzuk, a szezámlisztben (és/vagy a tápiókakeményítőben), a tojásban és a citromhéjjal összekevert mandulában megforgatjuk, és nagyjából egy ujjnyi forró kókuszzsírban szép fokozatosan mindkét oldalukon megsütjük őket. Utána pár percre több réteg konyhai papírtörlőre tesszük a sült halakat, hogy felitassuk róluk a felesleges zsiradékot, majd frissen tálaljuk őket.

A karfiolt vízgőzben félpuhára pároljuk, aztán kihűtjük. Hidegen összekeverjük a majonézzel és a petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük, és a hal mellé kínáljuk.

Fűszerekkel töltött sült barramundi

A barramundi, vagy másik nevén ausztrál sügér, e távoli kontinens legnépszerűbb hala. Nagyon finom, süllőre emlékeztető, omlós, fehér húsa van. Az utóbbi években Magyarországon is tenyésztik, így az itt kapható barramundi hazai termék. A citromos-vajas brokkoli nagyon jól illik hozzá köretnek.

Hozzávalók:

• 2 közepes méretű barramundi
• só, frissen őrölt bors
• 1 csokor petrezselyem
• 4 kis gerezd fokhagyma
• 2 tk édesköménymag
• ½ citrom
• 4 dkg vaj vagy 4 ek szűz olívaolaj
• 0,5 dl száraz fehérbor

A körethez:

• 1 fej brokkoli
• 3 dkg vaj
• 3 nagy gerezd fokhagyma, csíkokra vágva
• 1 tk reszelt citromhéj

3 paleo halas recept karácsonyra

A halakat lepikkelyezzük – amennyiben ezt megcsinálja helyettünk a halas, akkor háromszoros hurrá, ha nem, akkor legjobb a szabadban végezni ezt a műveletet, nagyon vigyázva, hogy a szemünkbe ne repüljön pikkely. Amikor már mindkét oldalukon szép sima, pikkelymentes a bőrük, akkor kívül-belül bedörzsöljük őket sóval és borssal, és a hasüregükbe teszünk friss petrezselymet, 2-2 gerezd fokhagymát, 1-1 teáskanál édesköménymagot, és 1-1 karika citromot. Egy nagyobb tűzálló tálat kikenünk vajjal vagy olajjal, a megtöltött halakat belefektetjük, a tetejükre is teszünk a zsiradékból, és 200 fokos sütőben sütjük őket 25 percig.

Miközben a halak sülnek, a brokkolifejről levágjuk a szárat, és egészben egy párolóedénybe helyezzük. Vízgőzben félpuhára pároljuk (lehetőség szerint tartsa meg szép, élénkzöld színét). A vajon halványan megpirítjuk a fokhagymát, a legvégén hozzáadjuk a citromhéjat, és az egésszel meglocsoljuk a párolt brokkolit. Szeletekre vágva tálaljuk.

Halászlé egyszerűen

A fagyasztva kapható halászlésűrítmény ízletes, és semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, csak halat, zöldséget és fűszert. Én már csak ilyen kényelmes háziasszony vagyok, hogy a karácsonyestémet nem halpasszírozással szeretem tölteni… és nem, nem állok sorba 2 órát a piacon csak azért, hogy friss halból készüljön a leves. Már hetekkel karácsony előtt ott csücsül a fagyasztóban!

Hozzávalók:

Elkészítési idő: 50 perc

• 4 db közepes méretű ponty- vagy harcsaszelet, besózva
• 3 közepes fej vöröshagyma, felkarikázva
• összesen 1,1 l víz
• 1 doboz 20 dkg-os fagyasztott halászlésűrítmény (vagy 1 kg halfej, -farok, apróhal)
• só, bors
• 25 dkg halikra és -tej
• 2 ek édesnemes fűszerpaprika (lehet részben csípős, ha szeretjük)

3 paleo halas recept karácsonyra
3 paleo halas recept karácsonyra

A halat besózzuk. A vöröshagymát feltesszük főni 6 dl vízben, és teljesen puhára főzzük, majd átpasszírozzuk. (Aki ragaszkodik ahhoz, hogy a leves alapját képező sűrítményt teljes egészében maga készítse el, abban az esetben a halfejeket, -farkakat, apróhalat a hagymával együtt kell teljesen puhára főzni, összetörni és átpasszírozni.)

 

Hozzáadjuk a halászlésűrítményt, hozzáöntünk még fél liter vizet, sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük és beletesszük a halikrát, valamint a haltejet. Körülbelül 12 percig főzzük, azután forrón tálaljuk. Mivel a főtt hal törékeny, ne kavargassuk, csak szűrőkanállal óvatosan szedjük ki a levesből

Még több ünnepi receptet találtok Mezei Elmira Ünnepek paleolit módra című könyvében.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top