Életmód

Időrabló munkahelyi szokások – ezen változtass!

"Bocs, ne haragudj, elúsztam!" Irodai közegben ez egyértelmű jele annak, ha valaki "el van havazva", azaz ki sem lát a munkából. Magadra ismertél?

Az, hogy mennyire hagyjuk a fejünk fölé tornyosulni a feladatokat, rajtunk is múlik. Tekintsünk el első körben attól, hogy több ember munkáját végzed, vagy a munkakörödről adódóan vannak nagyon intenzív időszakaid, amit aztán mindig egy lazább, kevésbé megterhelő időszak követ.

Ha valakit MINDIG eltemet a munka, az nagy valószínűséggel azért van, mert nem jól osztja be az idejét. Meghatározóak ebben a kialakított és sokszor nem is tudatosított napi szokások is, melyeket mesterfokon gyártott kifogások támasztanak alá.

Időrabló munkahelyi szokások - ezen változtass!
Tipikus időrablókká válhatnak nagyon praktikus mindennapi szokások, mint például a kávészünet, az internetezés, a cigiszünet vagy éppen a kollégákkal folytatott traccsparti a konyhában. Önmagában egyik sem rossz szokás (kivéve a cigiszünetet, mert az egészségkárosító), és megfelelő időkeretek között igenis szükség van rájuk ahhoz, hogy felfrissülj, szocializálódj, információkhoz juss. Természetesen épp ezek az úgynevezett “észérveink” is egy-egy napi rutin szentesítésénél is!

Szocializálódás: “jaj, olyan régen láttam xy-t, jól esett vele egy kicsit dumcsizni, szegény beteg volt, nem akartam udvariatlan lenni azzal, hogy pár perc után otthagyom”.

Információéhség: “Annyit dolgoztam az elmúlt két órában, egy kis Facebook-szünet jár nekem.”

Felfrissülés: Dohányosok búcsúja: “kimegyünk egy kis friss levegőt szívni, mindjárt jövünk!”

Az, hogy egy napi rutin a munkádra káros hatással van-e, a vele eltöltött idővel mérhető a legjobban, tudj meg többet a Női Pálya blogon!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top