Életmód

Így vásárolj laptopot

Egy számítógép ma már lassan ugyanolyan alapvető berendezése egy háztartásnak, mint a mosógép. Munkára, szórakozásra, tanulásra, kapcsolattartásra és még számtalan más dologra használja a család minden tagja, és ezért keresett és kedvelt ajándéknak számít. Manapság többszázféle különböző felszereltségű és márkájú laptop közül válogathatunk, így nem csoda, ha a kínálattól néha magunk is zavarba jövünk. Hogy ez ne történjen meg, olvasd el az alábbi laptopvásárlási kisokost.

Amikor laptop vásárlására adjuk a fejünket, eléggé szerencsés helyzetben vagyunk: a ma kapható masináknak ugyanis a legtöbb paramétere személyre szabható, és a széles választékban biztosan megtaláljuk majd azt, amelyik a személyes igényeinknek – vagy annak, akinek a laptopot ajándékba szánjuk – megfelel. Mielőtt azonban pénzt adnánk ki egy laptopért, két dolgot érdemes megtenni: szánjunk rá időt, hogy elolvassunk minél több tesztet és felhasználói véleményt: ezekből a tapasztalatokból merítve szűkíthetjük majd a szóba jöhető gépek körét. Ez azonban még nem elég: ha sikerült 4-5 potenciális jelöltre korlátozni a laptopokat, utána feltétlenül személyesen is ki kell próbálni őket egy üzletben. Ne döntsünk addig, amíg ezeket a köröket nem futottuk meg.

Így vásárolj laptopot

Mi alapján válasszak?

A laptopokat különféle méretben, súllyal és felszereltséggel dobják piacra azért, hogy a legkülönfélébb felhasználói igényeknek megfeleljenek. Könnyű gépet szeretnének ugyanis azok, akik mindenhová magukkal cipelik majd a masinát, nagyméretű, jó képernyőt akarnak, akik sokszor néznek rajta filmet vagy például grafikai, tervezői munkára használják, jó hangszórókat, erős videokártyát és nagy tárhelyet keresnek, akik játszani szeretnének leginkább a géppel, és így tovább… Az első kérdés tehát, amit el kell döntened, hogy mire kell neked a gép? Lássuk tehát, hogy különféle szempontok szerint csoportosítva melyik gép kinek lehet ideális.

Nagy gépek
A 17 hüvelykes és az ennél nagyobb képernyőátlójú laptopok kerülnek ebbe a kategóriába. Terjedelmes és nagy súlyú masinák ezek, amiket nem elsősorban arra találtak ki, hogy folyton a hónunk alá csapva szaladgáljunk velük. Inkább az asztali számítógép kiváltására jók, mivel sokkal kevesebb helyet foglalnak annál, de teljesítményben legalább annyira képesek. Jellemzően azok használnak ilyet, akik filmet néznek vele, játszanak rajta, vagy rendszeresen végeznek otthoni munkát: videókat, képeket szerkesztenek, szöveget írnak, grafikai munkákat készítenek. Ez utóbbiakhoz komoly teljesítmény szükséges: erős videokártya, gyors processzor és nagy felbontású képernyő legyen a laptopban.

Közepes gépek
A 13–16 hüvelyk közötti laptopok tartoznak ide. Ezek az általános felhasználású gépek és egyben a legelterjedtebbek is. Mind árban, mind teljesítményben nagyon széles spektrumban mozognak: a kezdőknek való egyszerű, 70-80 ezer forintos gépektől a speciálisan kialakított, többmilliós professzionális laptopokig minden megtalálható itt. Elsősorban azoknak való, akik rendszeresen magukkal viszik a gépüket, ezért jól pakolható méretre és nem túl nagy súlyra (2-3 kg) van szükségük, de ugyanakkor igény tartanak olyan szolgáltatásokra is, mint a különféle kapcsolódási lehetőségek (USB, internet, tv, projektor, fülhallgató, mikrofon, kamera stb), az író-olvasó CD-rom, megfelelő méretű, jól látható képernyő, kényelmes billentyűzet, nagy memóriakapacitás.

Ultrabook
Ezek a “picike laptopok”. 14 hüvelyknél kisebb a képernyőjük átmérője, nagyon könnyűek, vékonyak, ezért igen egyszerűen hordozhatóak, szinte már úgy, akár egy mobiltelefon. Cserébe viszont a teljesítménnyel kell kompromisszumot kötni: nem lesz a gépben CD-író és olvasó, kevesebb USB-porttal kell számolni. Átlagos felhasználásra való gépek ezek: levelek megírására, csetelésre, internetoldalak böngészésére, de egyszerűbb videoszerkesztők is futtathatók rajtuk, és természetesen alkalmasak – de nem éppen tökéletesek – filmnézésre. Kicsik, kevesebbet tudnak, viszont legalább csinosak, trendik és drágák: mindenki irigyel majd minket egy ilyen gépért.

Technikai jellemzők

Azt már mindannyian jól tudjuk, hogy a processzor mennyit számít a gép gyorsaságában. Az igazság azonban az, hogy már egy ideje egyáltalán nem ez a fő szempont, mert a manapság gyártott gépekben a leggyengébb processzor is bőven elegendő az általános feladatokra, amikre használni fogja a legtöbb ember a gépét: szövegszerkesztésre, levelezésre, multimédiás szórakozásra. Inkább az számít, hogy mekkora memória található a gépben: arra figyeljünk azért, hogy 4 GB-nál alább azért ne adjuk már 2014-ben. A minél nagyobb merevlemez- (HDD) méret sem hátrány – persze minél nagyobb, annál drágább is –, de a hétköznapi felhasználónak 500 GB évekig elegendő szokott lenni. Azonban ha valaki videók, képek tárolására használja elsősorban a laptopját, annak érdemes felmennie 1 TB (1 terabájt – 1000 gigabájt) méretig. Ha a sebesség többet ér, mint a tárhely mérete, akkor javasoljuk, hogy vásárolj a hagyományos merevlemez helyett a gépedbe SSD meghajtót: ettől látványosabban gyorsabban működik majd a laptop.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top