Életmód

Ezek az alapvető babaápolási szerek

Az első baba érkezése természetesen nagy sürgés-forgással jár, és mindenki igyekszik a lehető legjobb tanácsokkal és segítséggel ellátni a kismamát. Néha már annyira sok jut a jó szándékból, hogy az anyuka azt sem tudja, végül is mi az, amire tényleg szüksége lesz a gyermeknek? Az alábbi babaápolási szerek mindenképpen fontosak.

Mindenki a legjobbat szeretné a gyermekének, de ma a bőséges kínálatból már nehéz kiválogatni, hogy melyek az igazán fontos és nélkülözhetetlen segédeszközök és babaápolási szerek, amelyek nélkül hiányt szenvedne az újszülött. Hogy ne költs a kelleténél többet, és ne sorakozzanak a babaágy mellett felesleges és drága holmik, elég, ha a következő dolgokat szerzed be: babaszappan, hintőpor, természetes alapanyagból készült babaolaj, popsikenőcs vagy babakrém. Ezekre a leginkább fürdetéskor és pelenkázáskor lesz majd szükség!

Ezek az alapvető babaápolási szerek

Legtöbbször a szappan is elég

A babaszappan vagy babafürdető az egyik leggyakrabban használt babaápolási szer. Az egyszerű szappan általában a legtöbb kisbabánál beválik, a habfürdők már több gondot okozhatnak, és néha több hetes használat után ütköznek ki az általuk okozott allergiás kiütések. A legjobb, ha a baba egész testének tisztán tartására ugyanazt a dolgot használjuk: a szappan kiválóan alkalmas a haj mosására is. Ez utóbbit hetente egyszer is elég elvégezni, gyakoribb mosásnál könnyebben előfordul, hogy a fejbőr kiszárad.

Tisztogatás fürdetés előtt

A szappanos fürdetés előtt azonban még szükség van előzetes tisztogatásra is. Miután a babát levetkőztettük, a hajlatait olajos vattával vagy kendővel áttöröljük, a szeméremrészekről eltávolítjuk a váladékot: fiúknál a fitymát hátrahúzva, de nem erőltetve végezzük a műveletet, a kislányoknál pedig a nagy és kisajkak között lerakódott váladékot törölgessük ki. Szintén olajos vattával tisztítsuk meg a fülkagylót, ebben az esetben tekerjük pálcára a vattát, de ügyeljünk, hogy a hallójáratba soha, semmilyen körülmények között ne nyúljunk az eszközzel!

Ezután a fejet is leolajozzuk, így távolítjuk el a koszmót, ami a fejbőr pikkelyes jellegű hámlása, és ezután a fülek mögött felgyűlt piszkot is olajos kendővel, vattával töröljük le. Az olajat egyébként vékony rétegben is elég használni, nem kell bedörgölni a baba bőrébe, csupán töröljük át vele a piszkos részeket.

Ápolás fürdés közben és utána

Ezután jön maga a fürdetés, ahol babaszappant vagy ha gyermekorvos azt írta fel, akkor patikában kapható fürdető szert használjunk. A fürdővizet még az olajos tisztogatás előtt készítsük elő 37-37,5 fokosra, a fürdőszoba hőmérsékletét pedig 25-26 fokosra állítva. Először a hátára fektetve locsoljuk a babát, majd a hasa-mellkasa alá tett kézzel megfordítva a hátát is mossuk meg. Fürdés után tegyük a lehető leghamarabb száraz törölközőbe a csecsemőt és töröljük a bőrét gyengéden szárazra különös gonddal a hajlatokra, láb- és kézujjak közeire. Eztán jöhet a púder a hajlatokba a krém a popsi környékére. Krémből sem kell vastagon kennünk, engedjük, hogy szellőzzön a baba bőre, így nehezebben telepednek meg rajta a gombák! Egyébként krémet pelenkázáskor is használhatunk, de csak akkor, ha előtte a a bőrről lemostuk a zsír- és savköpenyt, de ha csak pisis volt a pelenka, akkor nem kell feltétlenül lemosni a bőrt és krémezni, hanem elegendő a hintőpor használata is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top