Életmód

A cigi a házi kedvenceket is megöli

Ha nem lennének modern gyógyszerek, az emberek a mostaninál is nagyobb mértékben szenvednének a cigarettázásból fakadó ártalmaktól. Okosgyógyszerrel hatékonyan állítható meg például a COPD tüneteinek romlása és egyes ráktípusok kezelésében is új reményt adnak az innovatív terápiák. A háziállatokat viszont nem mentik meg az embernek kitalált okosgyógyszerek, pedig a dohányfüst számukra is éppolyan veszélyes.

A dohányzásban nincs az az alsó határ, ami alatt ne károsítanánk vele az egészségünket. Ne áltassuk magunkat azzal, hogy napi 4-5 szál cigarettával nem okozunk bajt – ezzel csupán lassítjuk a tüdőnk betegségeinek kialakulását. Ezen kívül nemcsak a saját szervezetünknek ártunk a cigifüsttel, hanem a környezetünknek is, akik passzív dohányosként ugyanolyan veszélyben vannak például az COPD vagy a tüdőrák kialakulásának tekintetében, mint mi magunk. És ha ez még mindig nem lenne elég ijesztő, még a házi kedvenceinket is megbetegítjük szenvedélyünkkel.

 

A cigi a házi kedvenceket is megöli

A kutyád is, a macskád is szívja

Sok kisállat-tulajdonos nem veszi figyelembe, hogy az életmódja a házi kedvencére is hatással van, és ha ő maga egészségesen és kiegyensúlyozottan él, akkor a vele lakó kutya, cica, díszmadár vagy más kisállat is jobb eséllyel lesz kiegyensúlyozott és egészséges. Csak azért, mert a kutyánk nem tud panaszkodni a cigaretta füstjére, amivel kedvenc szenvedélyként beterítjük a lakást, még nem jelenti azt, hogy nem szenved tőle. Sőt nemcsak kellemetlen neki, hanem súlyos betegségeket is okozhat.

Az egyik legnagyobb amerikai állatjogvédő szervezet, az ASPCA kifejezetten ebben a témában kezdett kiterjedt vizsgálatokba, amelyeknek eredményeként megállapították, hogy az állatokra a passzív dohányosként beszívott füst számos veszéllyel jár. A nikotin a kutyáknak és macskáknak az idegrendszerét támadja, és csakúgy, mint az embernél, náluk is rákkeltő hatásúak a cigarettában található mérgező anyagok.

Nikotin a bundában

A kutyák és macskák szervezete sokban hasonlít az emberéhez, ezért ami nekünk árt, az valószínűleg nekik is rosszat tesz. A mások cigarettájának füstje ráadásul nemcsak akkor árt, amikor a vétlen nem dohányzó beszívja azt, hanem utána még több alkalommal kerül vele veszélyes kapcsolatba. Hiába takarítjuk alaposan a lakást, a cigarettafüst és a benne található ártalmas részecskék beleülnek mindenhova a ház bútoraitól kezdve a szőnyeg kárpitján át a kisállatok bundájáig. Márpedig házi kedvenceink sokkal gyakrabban és intenzívebben kerülnek kapcsolatba például a különféle berendezési tárgyakkal, a saját bundájukról nem is beszélve, amit egyenesen a nyelvükkel tisztítanak, és így a cigarettából származó veszélyes mérgek akadálytalanul jutnak a szervezetükbe. Ezen kívül sok háziállatnak esélye sincs, hogy néha kicsit “kiszellőztesse a fejét”, mert nem tudja elhagyni a lakást egy kellemes sétára úgy, mint a gazdi, így kénytelen gyakorlatilag egyfolytában a gazdája cigarettájától mérgezett levegőt szívni.

A cigi a házi kedvenceket is megöli

A macskákra jellemző egyik ráktípus, a limfóma kialakulásának esélyét például duplájára növeli a passzív dohányzás, és sajnos az ezzel diagnosztizált cicák háromnegyede 3-4 hónapon belül el is pusztul. Rájuk különösen veszélyes a dohányos gazda, hiszen rendkívül gondosan ápolják a bundájukat, és a nap jelentős részét azzal töltik, hogy nyelvükkel tisztogatják azt.
A kutyák sincsenek kisebb veszélyben: számukra az orrban kialakuló tumor megjelenésének veszélyét növeli a passzív dohányzás. Különösen érzékenyek erre a betegségre a hosszú orrú fajták, például a vizsla, a retriver vagy a németjuhász, és sajnos az ilyen rákban szenvedő állatok 12 hónapon belül el is pusztulnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top