Életmód

Tömegek akarnak nemet változtatni Csehországban

Gyorsan növekszik Csehországban azok száma, akik nemük megváltoztatásának engedélyezését kérik a hatóságoktól. Idén az illetékes állami szakbizottsághoz már mintegy száz kérvény érkezett, ami rekordot jelent.

“Szeptember végéig már 87 kérvényre mondott igent a szakbizottság, egy kérvényt pedig elutasított”  közölte Stepánka Cechová, az egészségügyi minisztérium szóvivője. Aki az elutasított kérvényt beadta, nem felelt meg azoknak a feltételeknek, amelyeket az egészségügyi minisztérium határozott meg.

A jóváhagyott kérvények szerint 37 férfi nő szeretne lenni, míg 50 nő azt kéri, hogy férfi lehessen. A szakbizottság jóváhagyása után a megfelelő egészségügyi intézményekhez kell fordulniuk, amelyek véglegesen eldöntik, hogy orvosi szempontból lehetséges-e a műtét.

2012-ben és 2013-ban évi mintegy harminc kérvény érkezett az állami szakbizottsághoz, amely évente négy alkalommal ülésezik, és dönt a beérkezett kérvényekről.

Az egyén nemének megváltoztatásához a hatályos törvények szerint bizonyos feltételeket kell teljesíteni. A legfontosabb az, hogy orvosi szempontból bizonyítva legyen, az érintett személy képes másneműként is teljes értékű életet élni. Nem lehetséges az orvosi beavatkozás, amennyiben az érintett bizonyos betegségekben, például skizofréniában szenved. Kizáró ok az is, ha a kérvényező házasságban, illetve regisztrált partnerségben él, vagy kiskorú.

A transzszexuálisok számáról Csehországban nincsenek pontos adatok. Szakmai becslések szerint mintegy 1400-1500-an lehetnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top