Életmód

Mikrochipeket ültetett magába a férfi, hogy könnyebben tudjon fizetni

Digitális pénztárcaként üzemelő mikrochipeket ültetett magába Martijn Wismeijer holland üzletember, a MrBitcoin cég társalapítója. A chipek a bitcoin virtuális fizetőeszközzel működnek.

Martijn Wismeijer szerint a kísérlettel a virtuális pénztárca ötletének megvalósulását segítik.
A chipeket egy 2×12 milliméteres “biokompatibilis” üvegkapszula tartalmazza, amelyet egy speciális fecskendő segítségéve ültettek az alanyok kezébe. A chipek rádiójeleket bocsátanak ki, képesek kommunikálni más digitális eszközökkel, így Android rendszerű mobiltelefonokkal és táblagépekkel, valamint egyenként 888 bit információt tudnak tárolni.

A chipeken tárolt adatok inkább egy takarékszámlára hasonlítanak, mintsem folyószámlára – magyarázta Wismeijer. A kifizető eszköz a mobiltelefon marad, azonban az összeg maga a chipről érkezik. Eddig a bitcoinban tartott pénzösszeget telefonon vagy számítógépen lehetett egy virtuális tárcában őrizni.

A kísérlet olyan jelentős érdeklődést váltott ki, hogy Wismeijer biztonsági okokból időlegesen visszavonta a kezében tárolt pénzt. “Nem az volt a cél, hogy mindenki tudjon róla” – magyarázta.

A chipeket a Dangerous Things cég árulja az interneten, a fecskendővel együtt 99 dollárért (azaz mintegy 24 ezer forintért). Wismeijer ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a beültetéshez szakemberre van szükség a fertőzések elkerülése érdekében.

A digitális pénz tárolása mellett a chipeket okostelefonnal programozni lehet más feladatokra is, például elektronikus ajtók nyitására, vagy ébresztőórák csörgésének kikapcsolására.

Wismeijer nagyjából 1500-ra becsülte azoknak a számát, akik a testükbe ültetett hasonló chippel élnek világszerte, de nem tudni, hogy ebből mennyi eszköz tárol bitcoinokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top