Életmód

Ez legyen a hűtődben, ha laktózérzékeny vagy

Ha esetleg nemrég derült ki rólad, hogy laktózérzékeny vagy, a dietetikus által összeállított, letölthető bevásárlólista a segítségedre lehet. Ha már haladó vagy, akkor is jól jöhet egy ilyen összesítés ahhoz, hogy könnyebben fenntartsd a szervezeted egyensúlyát.

Nemrég letölthettétek a diétázóknak való bevásárlólistánkat, most a laktózérzékenyeknek szeretnénk segíteni.

Laktózérzékenyként arra kell figyelni, hogy minden tápanyagot a szervezetünkbe juttassunk:  szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket. Az egyéni laktózintolerancia függvénye, ki mit bír megenni a tejtermékek közül, ezért fontos, hogy a kiesett kalciumot és D-vitamint pótoljuk. Pótolhatjuk növényi kalciummal (mák, szezámmag, kender, tökmag, mandula, spenót, sóska), s ezen kívül a szardínia is frissen sütve vagy olajban konzerválva egyaránt jó kalciumforrás. A növényi tejek közül elsősorban a szója- és a plusz kalciummal dúsított rizstej, mandulatej, zabtej segítenek a napi kalciumszükségletünket fedezni.

Halat együnk legalább hetente egyszer, a zöldségekből együnk minden nap, az olajos magvakkal viszont csínján bánjunk, mert a kalciumtartalmukra szükség van, de magas a kalóriatartalmuk is.

Ez legyen a hűtődben, ha laktózérzékeny vagy
A kalciumhiány előidézhet izomgörcsöt (ezt sokszor csak a magnéziumnak tulajdonítják, a kettőre együtt van szükség), ingerlékenységet, csontritkulást, és a heves szívdobogás, az álmatlanság, a visszerek kialakulása is a számlájára írható.

A legjobb pótlás egy megfelelő étrend-kiegészítő: főleg fejlődő szervezetnek, terhes és/vagy szoptató anyáknak és sportolóknak. Már 30 éves kortól figyeljünk oda fokozottan a megfelelő kalcium- és D-vitamin- bevitelre, mert a kor előrehaladtával folyamatosan csökken a csontok ásványianyag-tartalma!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top