Életmód

Milliós bírság megtévesztő étrend-kiegészítőkért

A Gazdasági Versenyhivatal három céget is megbírságolt probiotikumokról szóló megtévesztő hirdetéseik miatt, összesen 6 090 000 forintra.

A legnagyobb, 5 millió forintos bírságot az Actavis Hungary Gyógyszermarketing és Kereskedelmi Kft.-ra szabták ki jogsértő reklámozás és a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt. A Versenyhivatal megállapította, hogy a cég Hobiot Stop étrend-kiegészítő termék gyógyhatására és egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állítások – egyebek között hogy a készítmény hozzájárul a bélflóra, az immunrendszer erősítéséhez – nem feleltek meg az ágazati szabályokban megjelenő reklámozási rendelkezéseknek.

A Hosptess Kft.-t 790 ezer forint, míg a BG Distribution Hungary Kft.-t 300 ezer forint bírság megfizetésére kötelezték a hasonló, ágazati szabályok megsértése miatt.

A bírságok összege azért különbözik, mert az étrend-kiegészítők jogsértő reklámozása esetén súlyosító körülmény, ha az érintett fogyasztói körnek legalább egy része sérülékeny, enyhítő körülmény lehet, ha az utólagos tájékoztatás során – így a gyógyszertárakban – a fogyasztó megkapja a kellő tájékoztatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top