Életmód

Macskaegészség – így tartsd egészségesen a cicust

Az egészséges macska ragyog kívül-belül. Szőrzete fényes és puha, orra rózsaszín, hideg és nedves, tekintete tiszta és éles, mozgása puha, kifinomult és fürge. Minden rosszindulatú híresztelés ellenére, a macskák megfelelő körülmények között kedvesek, interaktívak és kiegyensúlyozottak. Ha bármiben észleled a fenti egyensúly megborulását, fordulj gyorsan állatorvoshoz. De mit tehetünk a betegség megelőzésére, hogyan teremtsünk neki egészséges környezetet?
Macska egészség – így tartsd egészségesen a cicust

Oltások

A kölyökcicák születésüktől kezdve 7-8 héten át az anyatejből kapják meg a szükséges védelmet a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók ellen az immunrendszerük kifejlődéséhez. Ezután viszont elengedhetetlen, hogy állatorvoshoz vigyük a piciket, és elkezdjük a szükséges vakcinák beoltását, amivel biztosítjuk a legelterjedtebb fertőző betegségek távol tartását. A védőoltások csak akkor hatékonyak, ha megadott időközönként megismétlik őket. Áruk általában 4-6 ezer Ft, amin nem érdemes spórolni, ez cicánként 20 ezer Ft-os tétel, mely egész életére biztonságot nyújt. Egyéves koráig kétszer kell ismételni a kombinált oltást és a leukózis elleni oltást. A veszettség elleni oltást elég egyszer beadni, és ez nem is kötelező, de minden házi kedvencnek ajánlott, aki kijár a szabadba, a kóbor állatok, kisragadozók és rágcsálók miatt.

Táplálkozás

A macskák fő tápláléka a fehérje. Zsírigényük is jelentős, bizonyos állati eredetű zsírokban található telítetlen zsírsav elengedhetetlen számukra. Növényi eredetű zsírok fontosak lehetnek a szőr és szem egészsége miatt. Szénhidrátra nincs nagyon szükségük, a keményítőt pedig képtelenek megemészteni. A macskakölykök és az idős macskák naponta többször és keveset étkeznek, egy kifejlett felnőtt állat számára 1-2 alkalom elegendő. Székletük normál esetben mennyiségben és gyakoriságban az étkezésekkel arányos. Fontos tudni, hogy a macskák bár tényleg szeretik a tejet, nem bírják megemészteni, így hasfájást és hasmenést okozhat nekik. Jobb nem rászoktatni őket. Amit nem ehet még puhatalpú barátunk az a disznóhús, főleg nyersen tilos fogyasztani. Nyers tojással és májjal sok vitamint juttathatunk a szervezetébe, de ezeket túlzásba vinni nem szabad, ritkán kínáljuk meg őket ezekkel, inkább csak jutalomfalatként vagy ünnepi fogásként.
Amire mindig figyelj oda: a friss víz! Sose legyen üres a tálja, akkor se fogyjon ki, ha nem vagy otthon. Hideg, friss vizet szeret tiszta, vízkőmentes edényből fogyasztani, hozzánk hasonlóan.

Higiénia

A macskák nagyon tiszta állatok. Folyton mosakodnak, sőt ha valakit megszeretnek, őt is lenyalogatják egy-egy meghitt alkalommal, de azért takarítani nem tudnak. Szeretik a rendet és állandóságot, ezért biztonságot jelent számukra, ha tányérjaikat, melyekben a finom falatok és a mindig elérhető friss víz ugyanazon a megszokott helyen lesznek feltálalva. Az emberhez hasonlóan, jobb étvággyal esznek a friss ételből, tiszta edényből “tiszta asztalról” (esetükben a tányérok környezetére gondolok). Az almot takarítani egyaránt az ember és az állat érdeke is. Rengeteg veszélyes fertőzés melegágya lehet az elhanyagolt macskavécé, nem beszélve az undorról, ami elfoghatja az embert, ha hirtelen ilyesmivel találkozik.

A cicák szeretik, ha foglalkoznak velük, fésülgetni, körmöt vágni, fület-szemet tisztítani, esetleg ritkán megfürdetni szabad őket, és hálásak érte. Ez mindig a gazditól függ, hogy ezekből a szertartásokból mennyit vesznek be a gyakorlatba.

Macska egészség – így tartsd egészségesen a cicust

Paraziták

Külső parazita a bolha, a fülrühatka és a kullancs, belső élősködők pedig a bélférgek, a tüdőférgek és a szívférgek. A paraziták nagyon sokáig rejtve maradnak a szervezetben, nehéz diagnosztizálni, és az ellenük való védőintézkedések sem hatásosak hosszú távon, ezért ajánlott rendszeresen, kb évente négyszer beiktatni erre vonatkozó kezeléseket: lehet kapni különböző tablettákat és pasztákat. Azt ajánlom, hogy személyre szabott tanácsot kérj egy kisállat-kereskedésben, hogy melyiket válaszd, így a cicádat jellemzően veszélyeztető paraziták elleni megfelelő védelmet adhatod számára.

Lelki egészség

Az állatokat emberként kezelni túlzás, viszont érzéketlennek lenni irányukba embertelenség. Viselkedésük, hasonlóan a kisgyermekekéhez nagymértékben attól függ, hogy milyen rezgéseket, szokásokat és körülményeket tapasztalnak maguk körül.
A macskák elég önálló lények, jobban tűrik a hosszabb egyedüllétet, mint a kutyusok. Azonban ha a családban mindenki dolgozni jár és egész nap üres a lakás, akkor a legjobb nekik, ha van egy másik cicatársuk. Két cica nem dupla teher, alig jelent több költséget, házimunkát egynél.
Mivel ösztönből szeretnek vadászni, fontos nekik az ingergazdag környezet. A szobacicáknak mindig megfelelő mennyiségű mozgásteret és játékot kell biztosítani.
Ha az életünkbe rendszert építünk, és még naponta 10-20 percet rá is szánunk arra, hogy csak rájuk figyeljünk, akkor olyan gazdagsággal árasztják el életünket, mintha saját házi tündérünk lenne!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top