Életmód

Zsepikett – a zsebkendőhasználat illemszabályai

A zsebkendőhasználatnak is megvannak a maga illemszabályai, még ha csak egy hétköznapi papír zsebkendőről van is szó. Ha pedig ruhazsebkendőt hordunk szívesebben, ahhoz még aprólékosabban kidolgozott etikett tartozik.

Alapszabály, hogy egy zsebkendőt csak egyszer használunk. Az eldobható papírzsepik esetében ez magától értetődő, és pontosan ezért is lettek kitalálva, a ruhazsebkendőket viszont hajlamosak vagyunk használat után összehajtani, és a zsebbe vagy táskába rejtve megfeledkezni róluk. A kellemetlen meglepetés akkor érkezik majd, amikor újra szükség lenne rá, és egy tiszta, illatos kendő helyett egy “tépőzáras” verziót találunk csak. Nem csupán kellemetlen és visszataszító élmény ez, hanem egészségtelen is, hiszen a használt zsebkendő nem más, mint egy komplett kis baktérium- és vírustenyészet. Ugye, senki sem akar ilyet hordozni magával a retiküljében vagy a belső zsebben? Ha általában feledékenyek vagyunk, jobb, ha inkább a ruhazsebkendő helyett egy csomag papírzsepit tartunk magunknál.

Zsepikett – a zsebkendőhasználat illemszabályai

Diszkréten és higiénikusan

A másik alapvető illemszabály, hogy a zsebkendőhasználatot nem tesszük közösségi élménnyé. A lehető legdiszkrétebb módon fújjuk ki az orrunkat: az asztalnál ülve egy társaságban takarjuk el az orrunkat a zsebkendővel, ha vészhelyzet van (pl. folyik az orrunk), és diszkréten elnézést kérve álljunk fel az asztaltól. A hangos trombitálást, az orrunk tisztogatását a mosdóban vagy más magányos helyen végezzük el. Ha a tüsszentési inger megállíthatatlanul és gyorsan tör ránk, és nincs idő elhagyni a társaságot, akkor fordítsuk el a fejünket, úgy tüsszentsünk a zsebkendőbe. Az alapos tisztítási utómunkálatokat ebben az esetben is a mellékhelyiségben ejtsük meg.

Egészségedre! Illik vagy sem?

A zsebkendőhasználat általános szabálya tehát az, hogy ilyenkor ne kerüljünk tevékenységünkkel a társaság középpontjába, hanem a lehető legdiszkrétebben és leghigiénikusabban intézzük el ezt a magánügyet. Ugyanakkor néha nem megelőzhető, hogy mások előtt tüsszentsünk: ilyenkor halkan illik elnézést kérni, a társaságnak pedig úgy tenni, mintha mi sem történt volna. Nálunk szokásban van ilyenkor jó egészséget kívánni, de ez egyáltalán nem kötelező más országokban, sőt kifejezetten az az illemszabály, hogy ilyen extra “figyelmességgel” ne terheljük az amúgy is kényelmetlen helyzetbe került társunkat.

Nehéz időkben sok legyen nálunk

Legyünk előrelátók. A nátha rendszerint nem egyik percről a másikra tör ki rajtunk, ezért, ha érezzük, hogy hamarosan belekerülünk egy tüsszögős, köhögős, orrfújós periódusba, szerezzünk be pár csomag papír zsebkendőt és tegyük olyan helyre, ahol bármikor elérhető. Ilyen időszakokban a ruhazsebkendő nem kielégítő megoldás, mert jóval többször kellene használni annál, mint ami higiénikusan egy nap még megoldható.

A használt papír zsebkendőt ne tegyük vissza a zsebünkbe vagy táskánkba, hanem azonnal szabaduljunk meg tőle – természetesen “legális” úton. A legjobb megoldás, ha lehúzzuk a vécén, vagy egy fedeles szemetesbe tesszük. Munkahelyen a használt zsebkendőt ne dobáljuk a papírkosárba, mert egyrészt a látványa nem kellemes mások számára, másrészt egészségügyi okokból sem jó, ha ezzel a baktériumtenyészettel kell egy légtérben dolgoznia egész nap a többi kollégának.

Divat- és illemszabályok ruhazsebkendőre

A ruhazsebkendő nem csupán praktikus használati tárgy, hanem ruházati kiegészítő is egyben. Viselésének jelentősége és kialakult szabályai vannak. Férfiak gyakran a zakó külső, felső zsebében hordják díszként, és egy elegáns férfi ruházatának ez éppolyan fontos – de nem kötelező – eleme, mint a nyakkendő. Hordásának több módja van: begyűrve, háromszögre vagy négyszögre hajtva, csúcsosra formázva kandikálhat ki a zakó zsebéből. Bár díszzsebkendőnek hívják, eredeti funkcióját is betölti szükség esetén: ilyenkor használat után teljesen elfogadott, hogy csak egyszerűen visszagyűrjük a zsebbe hajtogatás nélkül. Ilyenkor már nem tanácsos “kilógatni” a zsebkendő sarkát a zsebből.

Színek és anyagok

A dísz- és belső zsebben, kis táskában hordott ruhazsebkendőnek mindig frissnek és vasaltnak kell lennie. Míg a díszzsebkendő anyaga lehet selyem is, egy igazán jó, általános célú ruhazsebkendő lenből készül.

Az etikett szerint a férfiaknak alkalmi ruházat mellé fehér zsebkendőt illik maguknál tartani a belső zsebben, hétköznapi viselethez pedig megkötöttség nélkül válaszható bármilyen mintájú és anyagú darab. Külön kategória a fekete szegélyű fehér zsebkendő, amelyet temetésre tesz egy férfi a belső zsebébe.

Zsepikett – a zsebkendőhasználat illemszabályai

Monogram a zsebkendőn

Régebben nagy divat volt zsebkendőbe varrt monogram. Ma már ritkaságszámba megy, azonban ha ilyen zsebkendőre vágyunk, jó ha tudjuk, hogy a nők a keresztnevük első betűjét, míg a férfiak a vezetéknevük kezdőbetűjét hordják a zsebkendőjükön.

Kölcsönadott keszkenő

A ruhazsebkendőnket – ha még használatlan – nyugodtan felkínálhatjuk annak, aki a társaságunkban bajba került, és éppen nincs nála megfelelő törlőeszköz. Visszaadni természetesen csak tisztára mosva és vasalva illik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top