Életmód

Macskadiéta – ilyen a jó cicaétrend

Egy házi kedvencként tartott macska az gazdája gondosságára kénytelen hagyatkozni, ha ételről van szó, a gazdinak pedig tanácsos komolyan venni cica a táplálkozási igényeit a macska egészsége érdekében. Egy átlagos macskának nem kell rendkívül változatos étrend, de napi egy doboz konzervkajával sem intézhetjük el az etetését. Az alábbi pontokat betartva nem hibázhatunk nagyot a macska etetésében.
1. A legjobb első lépés egy kezdő macskatartónak, ha kikéri egy állatorvos véleményét a cica kosztjával kapcsolatban. Tévedés, hogy bármit – például maradék ételt – adhatunk macskáknak. Ennél jóval változatosabb táplálékot kell kapniuk, egy állatorvos pedig a macska fajtájához, neméhez, életkorához és egészségi állapotához igazított étrendet tud javasolni.
Macskadiéta - ilyen a jó cicaétrend

2. Lehetőleg olyan, magas minőségű száraz és konzerves macskatápot vegyél az üzletben, amely tápanyagokban gazdag, megfelel a cica életkorának és egészségi állapotának.

3. Időnként adj a cicának nyers húst is. Ez mindig legyen friss, emberi fogyasztásra is alkalmas, és lehetőleg tartalmazzon olyan nagyobb darab csontokat is, amit a macska nem tud egyben lenyelni. A csont nem lehet szilánkos! A csontokkal kapcsolatban arra is figyelni kell, hogy az idősebb macskák, amelyeknek hiányos vagy rossz a fogsoruk esetleg nem tudnak megbirkózni velük. A készen vehető húsok, amiket az állattápszergyártók hoznak forgalomba, gyakran tartalmaznak tartósítószert (például szulfidokat), ami károsíthatja az erre érzékeny macskák egészségét. A kolbászokkal, virslifélékkel és egyéb tartósított, emberi fogyasztásra szánt húsokkal ugyanez a helyzet, ezért ezeket ne illesszük be a cica étrendéjébe. A legmegfelelőbb nyers hús a csirkenyak, a csirkeláb és comb, amit egyben oda lehet adni a macskának, azonban ezt sem kell túlzásba vinni: elég, ha heti egy-két alkalommal “szolgálod fel”. Ha csontos húst adsz neki, lehetőleg maradj közelben, amikor eszik, hogy ha megakad a torkán, időben közbe tudj lépni. Főzött csontot pedig semmiképpen ne adj a cicának, mert ez bélelzáródást okozhat.

4. A hal is jó étrend-kiegészítő, de ebből olyan fajtát válassz, ami filézett. A jó minőségű tonhal- és lazackonzervek tartalmát nagyon lelkesen fogyasztják a cicák, de elég, ha havonta csak néhány alkalommal kínálod meg őket ebből.

5. Időnként zöldségféléket is tálalj. A legcélravezetőbb, ha nyers hús mellé – például csirkemáj – vagy kicsontozott, főtt csirkehúshoz teszed “köretként”. Ezen kívül biztosíts a cicának lehetőséget arra is, hogy legeljen: a kijárós macskák ezt meg tudják oldani, de a kizárólag bent tartott cicáknak ültetni kell egy cserépnyi füvet, mert ez szükséges az emésztéséhez.

Macskadiéta - ilyen a jó cicaétrend

6. Tarts diétát is! A macskák eléggé falánk teremtmények, és ha nem vigyázol, hamar hízásnak indulnak. Napi 3-4 kisebb étkezés a legideálisabb számukra, de legalább naponta 2 alkalommal adj nekik enni, mindig megfelelően kiporciózott mennyiséget. Ne dőlj be a könyörgésüknek: ha tehetnék, annyit ennének, hogy utána kihánynák. Ha nem tudod, mennyi is az ideális napi táplálékmennyiség a macskádnak, vidd el az állatorvoshoz, aki leméri és ellát tanácsokkal ez ügyben.

7. Mindig legyen tiszta vize a cicának! Ez alapszabály. A macskák nem isznak sokat, de fontos, hogy ez a kevés folyadék minidig friss legyen.

8. Soha ne etesd a cicádat a következőkkel: hagyma, fokhagyma, csokoládé, kávé, koffeint tartalmú termékek, kenyérbél, avokádó, szőlő, mogyoró és mogyorókrém, gyümölcsmagok, paradicsom, kukoricapehely, gomba, főzött csont.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top