Életmód

Gyógyító fürdők

Nyakig merülni egy forró fürdőben mindig kivételesen jó érzés, de különösen jól esik az embernek így ősz vége felé közeledve, amikor az ködös reggeleken, didergős, szürke napokon egyre inkább vágyunk egy kis melegre, éltető napfényre.

Azonban a meleg vizes fürdők – amelyekben bővelkedik Magyarország, nem csak a lelki egészségünknek, hangulatunknak tesznek jót. Közismert, hogy számos gyógyító hatásuk is van régi és új gyógyfürdőinknek. Már önmagában az is jót tesz a szervezetnek, hogy a hő hatására izzadni kezdünk, és ezáltal a bőrünk mélyebb rétegei is kitisztulhatnak. Bár vitatott, hogy a verejtékezés a méregtelenítésben is szerepet játszik-e, az mindenesetre tény, hogy egy kiadós izzadás után az ember könnyebbnek, frissebbnek érzi magát. Emellett azonban a gyógyvizekben található és bőrön át felszívódó, majd így a véráramba jutó minerális anyagok számos betegség tüneteinek javulását és kezelését elősegítik.

Gyógyító fürdők

A stresszoldó, nyugtató fürdőzés eleve támogatja a szervezetet abban, hogy a különféle betegségekkel szemben hatékonyabban vegye fel a harcot, és az immunrendszerünk nagyobb erőbedobással küzdesse le a nyavalyákat. A meleg víz és maga a víz nyomása ugyanis serkentőleg hat a keringésre, minek következtében az anyagcsere felélénkül, és a szervezetben felhalmozódott méreganyagok gyorsabban ürülnek ki a szervezetből, termálvíz hatására megemelkedett testhőmérséklet pedig az ártalmas vírusok és baktériumokat öli meg. Szintén a felélénkült keringés következménye, hogy a vér több oxigént szállíthat létfontosságú szerveinkhez, ami elősegíti azok regenerálódását.

Alacsonyabb vérnyomás

A gyógyvizekben található gyógyhatású elemek és vegyületek – mint például a nátrium-hidrogén-karbonát, a kén, a széndioxid – jótékony hatása mellett termálvizek hője megemeli a pulzusszámot úgy, ahogy egy kiadós edzőtermi program is tenné, de mindezt anélkül, hogy az ízületeket, mozgásszerveinket és a szívet túlzottan megterhelné. Ezzel párhuzamosan a víztől felmelegedett vér hatására kitágulnak az erek, és csökken a fürdőző vérnyomása.

Kíméletes a megterhelt ízületekhez és izmokhoz

A víz felhajtóereje miatt könnyűnek érezzük magunkat a vízben, sőt némelyik gyógyvíz olyan “sűrű” – főleg a sós vizek –, hogy elmerülni szinte lehetetlen benne. Ilyen körülmények között valódi terhelés nélkül használhatjuk végtagjainkat, nyújthatjuk meg az izmokat és mozgathatjuk át a kopott, rugalmatlan ízületeket is. A meleg vizes terápiák során az izmok visszanyerik tónusukat és rugalmasságukat.

Nyugtatja az idegeket

Nem elhanyagolható szempont, hogy a fürdőzés – mondjuk egy kiadó hétvégi termál welnesskúra – helyrebillenti az ember nyugalmát is. Megszabadít a stressztől, segít feloldani nemcsak az izmok, de a lélek görcseit is, és ezzel nagyban hozzájárul ahhoz is, hogy a minket fenyegető betegségek kialakulásának kockázata csökkenjen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top