Életmód

Így előzd meg a reumát!

A reumát hajlamosak vagyunk az idősek betegségének gondolni, pedig a mozgásszervi, ízületi fájdalmakkal járó arthritis már egészen fiatal korban, sőt kisgyerekeknél is kifejlődhet. Mivel erre a kórra nincs tökéletesen hatásos ellenszer, ezért a megelőzésben, a reuma idejében történő diagnosztizálásában és a megfelelő életmóddal tehetünk azért, hogy ezt a sok fájdalommal járó betegséget enyhítsük.

Több mint száz éve ismert betegségről van szó, de egyes régészeti leleltek arról tanúskodnak, hogy ennél jóval régebbi korok emberei is testközelből ismerték az ízületek merevségével, inak, izmok fájdalmával járó reumát. Mára már alaposan feltérképezték a betegséget, és több mint 200 különböző fajtáját azonosították. Valamennyi változatára egyaránt jellemző, hogy a kötőszövet szerkezetileg, kémiai összetételében és anyagcsere-folyamatában kórosan megváltozik, ami időről időre visszatérő, majd állandósuló fájdalmakat okoz, jelentősen lerontja a beteg életminőségét. Ma minden hetedik ember szenved tőle, és az egész világon, valamennyi éghajlaton előfordul. Tünetei jelentkezhetnek néhány napon át, de évekig folyamatosan is fennállhatnak, kis kellemetlenséget, vagy akár súlyos mozgáskorlátozottságot okozva a betegnek. 

Előzd meg a reumát!

Szinte mindenki ismer olyan idős embert a környezetében, akit ez a kór kínoz. Azzal azonban kevese vannak tisztában, hogy a reuma leggyakrabban 25–50 éves kor között alakul ki, de már két-három éves kisgyermekeknél is jelentkezhet, és a betegek között háromszor annyi a nő, mint férfi.

A megelőzés a legjobb terápia

A reuma elleni legjobb kezelés a megelőzés a szakorvosok szerint, akik azt ajánlják, hogy aktív, mozgásban gazdag életvitelt folytassunk. Aki hetente legalább kétszer-háromszor sportol, gyakran sétál, úszik, és nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a munkahelyi körülményei is a lehető legnagyobb mértékben szolgálják az egészségét – például időről időre megszakítja a monoton tevékenységet, megfelelő támasztékú széken, ülőhelyen dolgozik, és gyakran feláll, hogy átmozgassa tagjait –, az jó eséllyel kerülheti el, vagy legalább elodázhatja a reuma kialakulását. A túlzásba vitt sport viszont éppen az ellenkező hatást éri el, és idő előtt elkoptatja az ízületeket, izmokat és inakat, ami elősegíti a reuma kialakulását. Ugyancsak fontosnak tartják az orvosok a sokoldalú, egészséges és mértékletes táplálkozást is a megelőzésben, és az elegendő pihenés, a stressz levezetése, a megfelelő mennyiségű alvás is hozzájárul a reuma távol tartásához.

Előzd meg a reumát!

A kialakulóban lévő reuma tünetei számos módon lehet mérsékelni, ehhez azonban szükséges, hogy minél előbb felismerjük a betegséget. Az első jel a fájdalom és az ízületek korlátozott mozgása, ha ezek a végtagokban jelentkeznek, nagy eséllyel reumával állunk szemben. Ugyancsak jellemző tünet a bőrpír, a hőemelkedés, az étvágytalanság, az intenzív éjjeli izzadás. Ha ilyet tapasztalunk, feltétlenül kérjük ki az orvosunk véleményét a tünetekkel kapcsolatban.

A gyógyfürdő általában jót tesz

Az időben diagnosztizált reuma tünetei enyhíthetők fizikoterápiával, gyógytornával, masszázzsal, esetleg műtéti úton. Magyarország szerencsés helyzetben van abból a szempontból, hogy igen sok kiváló gyógyfürdője közül soknak (a legtöbbnek) a vize jótékony hatással van reumás fájdalmakra. Különösen a kénes gyógyvizek tesznek jót az ilyen típusú megbetegedéseknek. A fürdőkúra választásakor azonban feltétlenül érdemes konzultálni egy doktorral, de legalább a fürdőhely orvosával, aki előírja a megfelelő mennyiségű, időtartamú és gyakoriságú fürdőkúrákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top