Életmód

Néhány jó tanács termálvizes wellness hétvégékre

Novemberhez közeledve, amikor a nyári szabadság már csak egy szép emlék, és egyre többször ébredünk didergős, ködös reggelre, mind jobban vágyunk egy kis melegre és pihenésre. Ebben az időszakban a melegvizes fürdők nagyszerű feltöltődési lehetőséget nyújtanak, ám a termál wellness csak akkor éri el a kívánt hatást, ha betartunk néhány fürdőzési alapszabályt.

Szerencsére Magyarország bővelkedik jobbnál jobb melegvizes fürdőkben, ahol megpihentethetjük fáradt tagjainkat. Aquaparkok és gyógyító vizű termálfürdők tucatjai kínálnak kellemes kikapcsolódást szerte az országban, és nem kell egy óránál többet sehonnan sem utazni ahhoz, ha valaki szórakoztatást, kellemes kikapcsolódást, vagy éppen gyógyulást keres az ilyen fürdőkben. A melegvizű fürdők azonban nem egyszerű strandok. A 30 foknál melegebb termálvizek – főleg, ha azok egyúttal gyógyító erejűek is – a szervezetre különleges hatással vannak, ezért körültekintően kell alkalmazni őket, különben a pihenés és regenerálódás helyett épp az ellenkező hatást érjük el.

Barack hotel - alsó téma - hétfő

Alapszabályok fürdőzőknek

Fürdőzni nem tanácsos sem éhgyomorra, sem teli hassal. A legjobb, ha étkezés után két órával lépünk be először egy termálvizes medencébe. Mindenképpen kerüljük fürdés előtt és közben az alkoholfogyasztást, és a fürdő után hagyjunk időt arra, hogy felhevült testünk nyugodt körülmények között, fokozatosan hűljön le. Ezek mellett természetesen itt is érvényesek az általános – elsősorban higiéniai célokat szolgáló – strandszabályok: fürdés előtt zuhanyozzunk, medencébe lépés előtt mossunk lábat, ételt, italt törékeny tárgyakat a vízbe ne vigyünk, és a víz tisztasága érdekében használjuk szükség esetén a WC-t.

Gondolj az egészségedre!

Egy kiadós wellness hétvége előtt tanácsos felkeresni a háziorvost két okból is: egyrészt tájékozódjunk egészségi állapotunkról és kiérjük ki ennek alapján a tanácsát arra nézve, hogy milyen fürdőbe érdemes utaznunk, másrészt hosszabb tartózkodás esetén igényelhetjük a TB által támogatott fürdőjegyet is, és így valódi gyógyító kúrákon, komplex kezelésben is részesülhetünk. Az orvos részletesen előírja majd, hogy a panaszainkra milyen terápiát alkalmazzunk: meghatározza a fürdő hőfokát, időtartamát, gyakoriságát és számát is. Ezeket az előírásokat feltétlenül tartsuk szem előtt!

Barack hotel - alsó téma - hétfő

Habár a termálvizek kifejezetten a gyógyító erejük miatt kedveltek, bizonyos betegségek, tünetek esetén kifejezetten kerülendő a meleg vizes fürdő. Ha szapora, szabálytalan a szívverésünk, elégtelen szívműködésünk, gyakori koszorúér megbetegedésben szenvedünk, magas a vérnyomásunk, vagy előrehaladott érelmeszesedést diagnosztizáltak nálunk, akkor inkább a gyógyulás más formáját keressük. Abban az esetben is mellőzzük a meleg vizes kúrát, ha infarktuson estünk át három hónapon belül.

Láz, akut gyulladásos betegségek, heveny reuma, a duzzadt ízületek, nátha, influenza, szklerózis multiplex esetén is ellenjavallt a meleg vizes fürdő, éppen úgy, mint amikor előrehaladott vese- vagy májbetegségben, rosszindulatú daganatos betegségben szenvedünk, illetve általánosan leromlott, legyengült az egészségi állapotunk. Bizonyos bőr-, izombetegségek szintén kizárják a termálfürdőzést, és a terhes kismamáknak is körültekintően kell a meleg vizes medencék örömeit élvezniük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top