Életmód

10 furcsa tünet, ami jelenthet ételallergiát

Nem is hinnéd, mi mindent okozhat az, ha érzékeny valaki bizonyos ételre vagy az összetevőire – sokszor még a legrutinosabb orvosoknak sem egyszerű rájönniük, mi okozza a tüneteket!

 Alább írok pár érdekesebb tünetet, de FIGYELEM! Az, ha ilyet tapasztalsz magadon vagy gyermekeden, nem jelenti feltétlenül azt, hogy táplálékallergiás vagy! Arra “jó” egy-egy tünet, hogy figyelj jobban magadra vagy gyermekedre, és ha nem múlik vagy visszatér a kellemetlenség, keresd fel orvosodat, gyermekorvosotokat, de ne kezdj el vaktában diétázni! Továbbá azt is fontos leírnom, hogy ételallergiásoknál sem csak az allergiát kiváltó étel fogyasztása okozhatja az alábbi tünetek bármelyikét is, hiszen sok más betegség is lehet a háttérben – a lenti lista nem kizárólagos, van, akinél az adott tünet elmúlik diétázáskor, és van, akinél elő sem jön, pedig érzékeny egyik-másik élelmiszer-összetevőre. Mindenképpen konzultálj orvossal, ha utána szeretnél járni a dolognak!

10 furcsa tünet, ami jelenthet ételallergiát

Következzenek tehát az atipikusnak mondott tünetek, amiket akár ételallergia is okozhat:

  1. Bokaduzzadás – megerőltető gyaloglás nélkül, általában estére jelentkezhet.
  2. Éjjeli száraz köhögés, amit nem felső légúti megbetegedés indokol – azaz nem fázott meg, nem folyik az orra, nem beteg, minden rendben, mégis elkezd az éjszaka közepén köhögni, amire akár fel sem ébred. Napközben pedig nem köhög. (Gyermekeim átköhögték éjféltől kb. hajnali kettőig-háromig az éjszakákat, télen-nyáron, minden látható ok nélkül. Rengeteg orvoshoz vittük őket, a gyermekorvostól a fül-orr-gégészekig, és sehol sem találtak semmit. Más miatt derült ki az allergiájuk, diétázni kezdtek, és elmúlt a köhögés. Egy sokadik gasztroenterológus kérdezett rá évekkel később, hogy éjjeli köhögés nem volt-e még a diéta előtt…)
  3. Orrdugulás szintén felső légúti ok nélkül. Az allergiás orrdugulás nem okoz orrfolyást, hanem csak duzzadtabb az orrnyálkahártya, és ezt nem vírus vagy baktérium váltja ki, fül-orr-gégész sem lát okot, viszont akinél ez előfordul, a szagokat nehezebben vagy alig érzi.
  4. Székrekedés. Sajnos tévhit, hogy aki nem tudja magáról, hogy táplálékallergiás, és adott ételt eszik, annak mindig megy a hasa, és erről könnyen azonosíthatóak a táplálékallergiák. Szép is lenne és könnyű, ha így lenne: eszem valamit, amire allergiás vagyok, utána fájni kezd azonnal a hasam, vécére szaladgálok, és bumm, rögtön tudom, mi a bajom. Sajnos ez sokkal komplikáltabb a legtöbb esetben, és nem ilyen könnyen beazonosítható. Sokaknak csak váltakozik a széklete, avagy kizárólag szorulásuk van, mégis allergiásak.
  5. Legyengült immunrendszer. Szintén gyermekemmel esett meg, hogy nagyon könnyen elkapott minden betegséget, és amiből más két nap alatt kigyógyult, az nála sokszor kórházban végződött. Extrém eset volt, és sokáig nem tudtuk, miért olyan gyenge az immunrendszere… Logikus összefüggés ugyanakkor, hogy akinek a bélrendszerét jobban igénybe veszi az allergiás étel “feldolgozása” (amit ugye nem is tud elvégezni jól), annak a bélflórája sérül, és ezáltal az immunrendszere is.

 További tünetek a Családanyu blogon!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top