Életmód

Vezesd le a feszültséget – tomboló stresszoldás

Ha stresszoldásról hallunk, leginkább egy relaxációs zenére, félhomályban aromaterápiát végző nő jut eszünkbe, aki lassú mozdulatokkal zöld teát kortyol, esetleg masszírozzák, nem pedig egy őrjöngő overallos férfi, aki éppen egy hatalmas kalapáccsal tör-zúz. Pedig a feszültség levezetésének ezen módja is népszerű, kérdés, mennyire hatékony.

A legális rombolás hívei hisznek abban, hogy egy autó vagy tulajdonképpen bármilyen tárgy összezúzása komolyan stresszoldó hatású, hiszen minden dühünket kiadjuk ilyenkor magunkból, és “tiszta lappal” folytatjuk életünket. Állítják, hogy minden ember nyíltan vagy titkon vágyik arra, hogy porrá zúzzon mondjuk egy számítógépet, és ebben lehet is valami igazság, hiszen tegyük szívünkre a kezünket, életünkben legalább egyszer egészen biztosan földhöz vágtunk már dühünkben valamit, mondjuk egy poharat vagy egy virágcserepet.

Vezesd le a feszültséget - tomboló stresszoldás

Élelmes, vállalkozó szellemű emberek lehetőséget biztosítanak erre, például roncstelepen szerveznek autózúzást, és az eszközök közül is lehet válogatni: van baseballütő, kalapács és csákány is.

Tányértörés meghívásra

Mint majdnem mindennek, ennek is létezik extrém változata (ha ez már önmagában nem lenne elég extrém), mégpedig az, amikor egyenesen luxuscikkeket semmisítenek meg. A szervezett rombolás az Egyesült Államokban klub formában működik, és nem is olyan egyszerű ide bekerülni, a destruktív hajlamú újoncok csak a tagok ajánlásával kerülhetnek be a felső tízezer számára alapított egyesületbe. Itt aztán törhetnek tízdolláros tányérokat, kétezer dolláros zongorát vagy kínai padlóvázát, de százezer dollárnál drágább luxusautókat is. A skála széles, bútorok, hangszerek, irodai gépek, motorok, laptopok, kerámiák is szerepelnek a pusztulásra ítélt cikkek között. Az akció nem olcsó, fizetni kell egyrészt a szolgáltatásért, valamint természetesen meg kell téríteni a széttört tárgy árát is.

A szolgáltatás egyre népszerűbb a világon, azonban meg is osztja a közvéleményt. Hiszen egyik oldalon ott van a milliomos, aki sok pénzért nagyon drága holmikat tör össze dühében, vagy éppen unalmában, a másik oldalon pedig talán éppen ennek a tárgynak, autónak, bútornak a készítője, aki a gyártósoron robotol azért, hogy eltartsa a családját. A másik fontos kétely a módszerrel szemben az, hogy a destruktív tevékenység megakadályozza-e azt, hogy újabb feszültségek generálódjanak bennünk, vagy csak tüneti kezelés egy-egy pohár földhöz vágása.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top