Életmód

Botrány: műfűre kényszerítik a női focistákat

Perelnek a játékosok a női futball-vb műfüves rendezése miatt.

Közel negyven válogatott játékos keresetet nyújtott be az ontariói emberi jogok bíróságához, mert ellenzik, hogy műfüves pályákon bonyolítsák le jövőre Kanadában a női labdarúgó-világbajnokságot. A per indításának hírét megerősítette Hampton Dellinger, a futballisták ügyvédje is.

Tatjana Haenni, a nemzetközi szövetség (FIFA) női tornákért felelős vezetője, miután végigjárta a vb hat leendő helyszínét, megerősítette, hogy a játékosok tiltakozása ellenére műfüves pályákon bonyolítják majd le az eseményt. “Műfüvön játszunk, nincs B terv” – jelentette ki.

A futballisták – köztük a tavalyi év legjobbjának választott német Nadine Angerer – közös levélben már júliusban perrel fenyegették meg a FIFA-t és a kanadai szövetséget, mert szerintük ez a borítás amellett, hogy sérülésveszélyes, “másodosztályú, diszkrimináló és illegális”. Angerer mellett további sztárjátékosok is tiltakoznak, köztük az amerikai Amy Wambach és Alex Morgan, a brazil Fabiana Da Silva, valamint a spanyol Veronica Boquete.

A FIFA elnöke, Joseph Blatter augusztus elején úgy nyilatkozott, hogy a műfű a labdarúgás jövője. A szervezet megbízott egy független bizottságot, hogy vizsgálja meg, a stadionokban és edzőpályákon is alkalmazott borítás megfelel-e a FIFA előírásainak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top