Életmód

Kütyüstressz ellen mobillal

Lassan egy lépést sem tudunk tenni a kütyüink nélkül, az okostelefonnak például kifejezetten könnyen a rabjává válunk, és komoly feszültség támad bennünk, ha nincs térerő, ha lemerül, vagy akkor is, ha olyan helyen vagyunk, ahol nem szabad használni. Hogyan szabaduljunk meg az ilyen természetű frusztrációtól és stressztől?

Természetesen készült már felmérés arról is, vajon mennyire káros a modern elektronikai eszközök használata. (És még fog is, ha a brit tudósokon múlik.) A sok, unalomig ismételt következtetés mellett egy meglepő eredmény is született.

A kütyük csak felhergelnek

Telefonom, telefonom, mondd meg nékem

Kezdjük eszközeink, elsősorban az okostelefonok feszültséget keltő hatásával. A Texas-Pánamerikai Egyetem kutatói egyik kísérletükben ötszáz felnőtt személlyel töltettek ki kérdőívet az egyik közösségi oldalon. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik lefekvés előtt két órán belül az interneten böngésztek, vagy chateltek, magasabb stressz-szintet tapasztaltak, mint azok, akik nem végeztek ilyen tevékenységeket. Ez az összefüggés azonban nem állt fenn más műszaki eszközök, például e-mailezés vagy tévénézés esetén. Az egyik magyarázat az lehet, hogy a kütyük nyomkodásával járó információdömping lefekvés előtt felzaklat, így nehezebben alszunk el, illetve nyugtalanul alszunk. A másik megközelítés pedig az, hogy az egyébként álmatlanságban szenvedő emberek hajlamosak a világhálón lógni este vagy éjszaka, tehát az ok-okozati összefüggés a két jelenség között megkérdőjelezhető.

Mit hozhatunk fel mégis az okos eszközök védelmében? Először is azt, hogy szerencsére a döntés egyelőre még mindig a mi kezünkben van, és bár hatalmas a kísértés, hogy a telefon vagy a tablet szinte testrészünkké váljon, ha nem akarjuk, senki nem kényszerít rá, hogy használjuk őket. Ráadásul minden telefon menüjét személyre szabhatjuk, válogathatunk a millió alkalmazás között.

Így relaxálj mobillal!

Telefonom, telefonom, mondd meg nékem

A legkézenfekvőbb stresszoldó megoldás, ha zenét hallgatunk a telefonon, az utcán,a  buszon, futás vagy kirándulás közben. Vannak kimondottan relaxációs albumok, rádióadók. A letölthető játékokkal már jobban kell vigyázni, egy részük kimondottan feszültséget generál, de azok a játékok, melyeknél egy monoton képsorra kell hosszabb ideig koncentrálni, egy idő után levisz minket alfa állapotba, és hamarosan ellazulunk. Ha keresgélünk az alkalmazások között, rá fogunk bukkanni olyanokra is, melyek naponta több alkalommal, rendszeresen vagy kérésre pozitív gondolatokat, vicceket küldenek nekünk, így jobb hangulatba kerülünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top