Életmód

Stresszoldó technikák lámpaláz ellen

A stressz gyakran jelentkezik nyilvános szereplések alkalmával – legyen az egy fellépés vagy csak prezentáció a kollégák előtt. Az alábbi technikákkal mérsékelheted a lámpalázat!

Szilvi tizenhét éves, csinos, fiatal lány, és nagyon tehetséges csellista. A gimnázium mellett naponta kétszer jár a zeneiskolába gyakorolni, reggel, a tanítás előtt, és az órák után. Tanárai biztatják, hogy zenei pályára menjen, neki is ez leghőbb vágya, egy dolog áll az útjába, ez pedig a fellépések előtti stressz, mely megakadályozza abban, hogy a nyilvánosság előtt is megmutassa tudását.

A tehetséges zenész többféle módszert kipróbált, járt szakembernél is, a probléma azonban nagyon nehezen látszik megoldódni, pláne hogy nem csak téthelyzetben jön elő, hanem például egy röpdolgozat előtt is.

Készülj fel!

A leginkább magától értetődő jó tanács ebben a helyzetben az, hogy legyen az ember felkészült és magabiztos, higgyen magában, fogadja el magát az esetleges kudarcokkal együtt. Ez így nagyon jól hangzik, kérdés az, hogy a gyakorlatban hogyan tegyük ezt meg, illetve milyen kisebb praktikák léteznek arra, hogy túléljük a szerepléssel járó stresszt, legyen ez egy előadás, egy állásinterjú vagy bármilyen olyan helyzet, melyben mi vagyunk a középpontban.

Stresszoldó technikák lámpaláz ellen

Nagyon fontos első lépésben azt észben tartani, hogy aki eljött meghallgatni minket, azért teszi, mert érdekli az, amit mi mondani szeretnénk – bár ez az iskolai tanórákon nem maradéktalanul igaz. Mondjuk úgy, a legtöbb esetben nem azért jött, hogy kinevessen, hogy hibát találjon bennünk, hanem mert kíváncsi, tehát pozitív energiákat sugároz felénk, legyünk erre fogékonyak.

Kiegyensúlyozott életvitel

Sokat hallunk manapság a helyes táplálkozásról, kutatások szerint még ez is hatással van a lámpalázra. Fontos, hogy együnk kielégítő mennyiségű reggelit vagy ebédet, az éhség is növelheti a stresszhormonok szintjét. Egy zsírszegény étel, amely összetett szénhidrátokat tartalmaz – teljes kiőrlésű tészta, bab és rizs – jó választás lehet, a koffein- és cukorbevitelre azonban ügyelni kell, a túl sok kávé és édesség nem tesz jót ilyen esetben.

Az alkohol, a nyugtatók bizonyos esetben segíthetnek, bár például egy állásinterjún nem tanácsos illuminált állapotban megjelenni. A még nagyobb probléma ezekkel a szerekkel az, hogy ha nem találjuk el a megfelelő mennyiséget, nagyon kínosan kerülhetünk ki egy-egy helyzetből, sokkal inkább, mint ha izgalmunkban dadogunk, hadarunk vagy kapkodjuk a levegőt.

Rendezd a külsőd!

Akármennyire nem divatbemutatóra megyünk, igyekezzünk jól kinézni, a legjobb formánkat hozni. Ez magabiztosságot ad, ráadásul megelőzi azt, hogy szereplés közben amiatt aggódjunk, hogy szétesik a copfunk vagy felcsúszik a blézer, és kikandikál a kimoshatatlan, bár nagyon elhalványult kávéfolt a blúzon.

Amikor megszólalunk, igyekezzünk a számunkra kedves, szimpatikus emberekre nézni, mélyeket lélegezni, mert az idegesség összehúzza az izmokat. Nem árt továbbá ezt a kérdést időnként feltenni magunknak: “és mi van akkor, ha hibázunk, ha elfelejtünk valamit, ha zavarba jövünk, elpirulunk, esetleg nem tudunk válaszolni egy kérdésre?” Semmi. Igazán nagy dolgok sohasem múlnak kizárólag egyetlen szereplésen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top