Életmód

Vénusz hívja Marsot – így fogalmazz, ha szeretnéd, hogy a párod megértsen

Nem csoda, ha az az érzésünk néha, mintha nem ugyanarról a bolygóról jöttek volna férfiak, mint a nők. A két nem mindennapi kommunikációs stratégiája, megoldásai annyira eltérőek, hogy ha úgy vesszük, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy félreértik egymást, mint annak, hogy az üzenetük célba ér. Az alábbi tanácsok segíthetnek áthidalni a férfiak és nők közötti kommunikációs szakadékokat.

Adj neki időt!

Az egyik legjobb stratégia, hogy megértesd magad egy férfival az, ha hagysz neki időt az mondandód feldolgozására, mert az igen részletgazdag és kifinomult női kommunikáció megértése számukra olykor komoly kihívást jelent. Mondd neki el világosan, hogy olyasmiről szeretnél vele beszélni, amire választ, visszajelzést vársz, de egyúttal kérd meg, hogy gondolkodjon el, mielőtt válaszol. Elég lesz, ha csak másnap teszi ezt meg.

Vénusz hívja Marsot - így fogalmaz, ha szeretnéd, hogy a párod megértsen

Egyszerűsíts!

A terjengős, sok szálon futó beszélgetés fonalát hamar elvesztik a férfiak. A férfiagy a tárgyilagos információk feldolgozásában jobb, és a problémák felismerésére, megoldásra van beállítva. Ha az első fél percben nem tudod magadra vonni a figyelmét, akkor könnyen elkezd más problémákra koncentrálni. Ezért a leghatásosabb, ha tiszteletkörök nélkül rögtön a tárgyra térsz, és a lehető legegyszerűbben fogalmazol.

Egyszerre egy témával gyere elő!

Ha beszélgetés közben valami új témára szeretnél váltani, praktikus és célravezető megoldás, ha külön felhívod rá a figyelmét. Például ilyen félreérthetetlen módon: “Most egy másik téma következik.” Ez megkönnyíti a férfiaknak, hogy kövesse a gondolatmeneted, és egyúttal kikapcsolja bennük a “problémamegoldó üzemmódot”, hiszen tudják, csak egyszerű csevegésről van éppen szó.

Tedd melléktevékenységgé a beszélgetést!

A férfiak tevékenység-központúak, ezért ha valami fontos megbeszélni valód van vele, akkor szervezz valamilyen elfoglaltságot köré: vitesd el magad kocsikázni, túrázni, sétálni, keress valami bütykölnivalót, és eközben gyere elő a mondandóddal. A fizikai tevékenység segít abban, hogy a hallottak praktikus és érzelmi információ részét is könnyebben feldolgozza.

Vénusz hívja Marsot - így fogalmaz, ha szeretnéd, hogy a párod megértsen

Beszélj nyíltan!

Ha csupán társalogni szeretnél, ha szükséged van arra, hogy valaki meghallgasson és nem megoldási javaslatokat, tanácsokat kérsz a problémáidra, mond ezt el világosan a férfinak. Add tudtára, hogy jelen helyzetben a teljesítendő feladat ennyi csupán: tanúsítson megértést és szánjon rád némi figyelmet!

Tanuld meg a nyelvét!

Jobb, ha beletörődsz abba, hogy a férfinak az “igen” valóban igent jelent a “nem” pedig nemet. Nem alkalmas a férfiagy arra, hogy felfogja a finom utalásokat, és olvasson a sorok között, és nem fognak időt fordítani arra, hogy kitalálják, vajon mi is van amögött, amit mondtál nekik. Ha megkérdezik, mi a baj, és te azt mondod: semmi, akkor azt úgy is fogják kezelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top