Életmód

Ha ez a kullancs megcsíp, vegetáriánus leszel

Az Amblyomma americanum, vagyis a magányos csillag nevű kullancsfaj csípése egészen furcsa hatást vált ki, húsallergiát okozhat. Aki nem jár Észak-Amerika keleti részén, annak nem kell tőle tartania.

A kullancsfaj ugyanis hordozza az alfa-gal nevezetű szénhidrátot, mely az emberi testben nem található meg, azonban ha olyan húst eszünk, amiben benne van, minden további nélkül meg tudjuk emészteni. Abban az esetben viszont, ha ez a kullancs megcsíp, az alfa-gal bekerül a véráramba, az emberi immunrendszer pedig felismeri, mint idegen anyagot, és antitesteket kezd termelni ellene. Ha pedig legközelebb alfa-gal-tartalmú húst fogyasztunk, az allergiás reakciókat válthat ki. Hogy mennyire intenzívet, az egyénenként változik. Az allergia jelentkezhet például csalánkiütés, de fulladás formájában is.

Ha ez a kullancs megcsíp, vegetáriánus leszel

Akit a kullancs megcsíp, az emlősök húsára, legfőképpen pedig a vörös húsra lesz allergiás, de néhány tejtermék vagy a sertészsír is allergiás reakciót válthat ki náluk. A betegségre egyelőre nincs gyógymód, és az sem biztos, hogy idővel elmúlik.

A kullancsfaj Magyarországon nem található meg, elsősorban Észak-Amerika keleti részén él, így az ott élőknek, illetve az oda utazóknak kell vigyázniuk vele.  

Forrás: Oddity Central

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top