Életmód

Már nők is indulhatnak négyes bobban

A nemzetközi szövetség (FIBT) határozata szerint a jövőben nők is szerepet kaphatnak a négyes bobok versenyein, ám nem lesz külön férfi és női viadal, hanem közösen szerepelhetnek a két nem képviselői.

Az FIBT végrehajtó bizottsága csütörtökön fogadta el a kezdeményezést, mely által már a novemberben kezdődő 2014/2015-ös szezonban koedukált lesz a négyesek versenye, azaz a nők akár vegyes csapatban, akár komplett női egységben is szerepelhetnek. A sportág sajátosságai ugyanakkor valószínűtlenné teszik a tisztán női csapatokat, s vélhetőleg a vegyes csapatokban csak a kormányos helyén jön majd szóba női bobos az egységekben.

A sportágban az 1990-es évek elejétől rendeznek viadalokat nőknek is, a női kettes bob pedig 2002-től olimpiai szám, ám négyesben idáig csak a férfiak versenyezhettek.

A kétszeres olimpiai bajnok kanadai Kaillie Humphries már régóta hangoztatta, hogy szeretné kipróbálni magát a férfiak között, s edzésen többször irányított már férfiak tolta négyes bobot, éppen ezért örömmel fogadta a FIBT bejelentését. “Ki tudja, lehet, hogy nagy lebőgés lesz a számomra, de mindig is szerettem volna megkapni a lehetőséget, hogy kipróbálhassam magam köztük” – nyilatkozta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top