Életmód

Boldog kutyák – stresszmentes gazdák

Ha felgyűlt benned a feszültség, vegyél kisállatot. A kutyát és a macskát bátran ajánlhatjuk mint jól bevált stresszűző társat, de igazából bármilyen állat képes rá, hogy gyorsan elfeledtessen minden gondot.

Terápiás céllal szereztünk be először egy nyulat, majd egy macskát. Utóbbi házikedvenc, akit egy létra tetején dideregve találtunk néhány hetesen, azóta is hű társunk, nyuszika visszakerült a tenyésztőhöz. A terápia egyébként akkor éppen nem a feszültségek levezetésére szolgált, azért vetettük be, mert hetéves gyermekem rettegett mindenféle állattól, és arra gondoltam, talán ha testközelbe kerül velük, legyőzi fóbiáját. A kísérlet sikerült, sőt az állattartás sokkal hasznosabbnak bizonyult, mint azt előtte gondoltuk.

A kutya elkergeti a rosszkedvet

A leggyakoribb állat, melyet terápiás céllal tartanak, a kutya, a kutyával történő stresszoldás mára komplett tudományággá nőtte ki magát, hiszen a legnépszerűbb négylábú okos, tanulékony és kiválóan alkalmas a mai rohanó világ által generált nyavalyák gyógyítására. A hatásmechanizmus többrétegű: a kutyával való találkozás oldja a feszültséget, vérnyomásunk kimutathatóan csökken, endorfin szabadul fel a szervezetünkben, elmúlhat a fejfájásunk, javíthatja emésztésünket, de még a köhögésünk is csillapodhat. Jó hír az állatszőr-allergiásoknak az, hogy megérinteni sem kell az állatot, a puszta jelenléte elegendő a hatás eléréséhez. További előnye a kutyatartásnak az, hogy javítja önértékelésünket, hiszen az állatok ragaszkodása nem függ életkorunktól, testsúlyunktól, valamint attól, hogy mennyire teljesítünk jól a munkahelyünkön. Így a nehezebb, depressziósabb időszakokban is nyitottak maradhatunk emberi kapcsolatokra az állat segítségével, a magába zárkózó, szorongó gyermeknek pedig segít az önbecslése helyrebillentésében. Az időtöltés az állatokkal nemcsak megnyugtat, ellazít, hanem mozgásra is késztet, hiszen a kutyákat el kell vinni sétálni, ráadásul így akarva-akaratlanul társasági életünk is erőre kaphat, ha beszédbe elegyedünk a többi kutyatulajdonossal a parkban.

Megnézem
Összes kép (1)

Gyógyítsd magad macskával

Ha nincs lehetőségünk kutyát tartani, jó szolgálatot tesz valamilyen más házi kedvenc, cica, hörcsög, de akár egy papagáj is. Ami a macskákat illeti, régi népi megfigyelés az, hogy ahova az állat lefekszik, ott mi is bátran álomra hajthatjuk a fejünket, mert a helynek megfelelő a kisugárzása a pihenéshez. Ha pedig valamelyik testrészünk fáj, oda ültessük a cicát, és ő puszta dorombolással meggyógyítja. A dorombolás jó hatása szervezetünkre nem tudománytalan megfigyelés, műszerekkel kimutatható az, hogy egy doromboló macska ölünkben tartása 20 százalékkal csökkenti a vérnyomást, a cicák ráadásul kifinomult érzékkel rendelkeznek a gyógyításra, ha érzik a feszültséget rajtunk, maguktól bújnak oda hozzánk, és kezdik meg a jótékony stresszoldó terápiát.

Boldog kutyák – stresszmentes gazdák

Ha bármiféle állattartás akadályba ütközik, akkor sem kell csüggedni. Egy séta az állatkertben szintén nagyon pihentető, valamint nagyon sok állatmenhely keres önkénteseket, takarítói, szervezési munkára, illetve kutyák sétáltatására, állatokkal való játékra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top