Életmód

Hosszú Katinka lehet az év úszója

A vízilabdázóknál három magyart jelöltek az év játékosa címre.

A FINA Aquatics World Magazine legfrissebb száma közzétette a FINA év sportolói választásra jelölt sportolók listáját. A női úszók 6 kiválasztottja között – akárcsak tavaly – ott található Hosszú Katinka is, akinek novemberben jelenik a könyve. A győzteseket első ízben egy, az Oscar-díjátadók külsőségeit idéző gála keretében jelentik be, a decemberi dohai rövidpályás úszó-vb előtt.

A vizes sportágakban nemenként 6-6 jelölt szerepel a szavazólapon, amelyet mind a 204 tagszövetség, valamint a FINA-ban pozíciót betöltő sportdiplomata megkap október elején.

Hosszú riválisai között van a tavalyi győztes, az amerikai Katie Ledecky, aki újfent borzasztó erős szezont produkált, a nagymedencében megdöntötte a 400, a 800 és az 1500 méter gyors világrekordját, utóbbit kétszer is, és remekelt azon a viadalon (két egyéni és két váltó számban arany), amelyet a berlini Európa-bajnoksággal egy időben tartottak a csendes-óceáni térség országainak. A magyar úszó eredménysora is tekintélyes. A hat Eb-érem (közte három arany, mind egyéni számban), illetve az azt követően megdöntött öt rövidpályás világrekord szintén jó ajánlólevél a voksoláson.

Nagy megtiszteltetés ez számomra, de természetesen ez csak afféle ráadás, a legfontosabb az, hogy a medencében érjek el jó eredményeket” – kommentálta a jelölést Hosszú Katinka, aki tavaly ment férjhez amerikai származású kedveséhez, edzőjéhez.

Katinkáék
Katinkáék éppen ma indultak Hongkongba, a Világkupa 3. állomására

Kettőjük párviadalába beleszólhat a berlini Eb másik két éremhalmozója, a svéd Sarah Sjöström, illetve a spanyol Mireia Belmonte, a Pan Pacificen és a Nemzetközösségi Játékokon egyaránt lenyűgözően teljesített, a női 50 és 100 méter gyors világranglistáját vezető ausztrál Cate Campbell, valamint az elsősorban az amerikai bajnokságon remeklő, utána kisebb sérüléssel bajlódó Missy Franklin is.

A férfiaknál a két négyszeres Európa-bajnok, a francia Florent Manaudou, valamint az év eddigi egyetlen nagymedencés egyéni világrekordját elérő brit Adam Peaty mellett az amerikai Tyler Clary, a japán Koszuke Hagino, a dél-afrikai Chad Le Clos és az ausztrál Cameron McEvoy került fel a listára.

Az már kedden kiderült, hogy a vízilabdázóknál három magyart jelöltek az év játékosa címre. A férfiaknál az új idényben már a Szolnokot erősítő Varga fivérek, Dániel és a tavalyi győztes Dénes is ott vannak a hat lehetséges befutó között, a fél tucat női jelölt sorában pedig az Olaszország után pályafutását a rövidesen rajtoló honi bajnokságban Újpesten folytató Keszthelyi Ritának a neve is fellelhető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top