Életmód

7 zavaró férfiszokás, amit meg lehet érteni

Sok kapcsolat fut zátonyra azért, mert a másik – vagy mindkét – félnek olyan idegesítő szokásai vannak, amiket hosszú távon nehéz tolerálni. Mivel a férfiak egyáltalán nem olyanok, mint a nők, ezért vannak dolgaik, amik érthetetlenek számunkra, és amikhez éppen ezért csak elnéző türelemmel szabad hozzáállni. Ha picit is sikerül megérteni, miért is műveli a másik azt a bizonyos irritáló szokását, akkor még könnyebb békével túllépni ezeken a helyzeteken.

1. Megoldani akarja a problémáimat, pedig csak meg kéne hallgatnia

7 zavaró férfiszokás, amit meg lehet érteni

A férfiak jellemzően úgy gondolják, hogy az ő szerepük egy kapcsolatban az, hogy óvják, védjék a nőt és gondoskodjanak róla, és akkor érzik magukat férfiasnak, ha a nő igényli és elfogadja tőlük ezt. A férfiak általában a praktikus oldalról közelítik meg a védelmezést és gondoskodást is, mert ezt diktálják az ösztöneik, ezért ha problémával találják szemben magukat, arra gyakorlati megoldást keresnek. Igazából az ember természetes közege a nagycsalád, ahol sok különböző korú férfi és nő él együtt, és amelyben a nők és a férfiak is a saját nemükhöz tartozó társaikkal tudták megbeszélni a gondjaikat. A mai kis családokban viszont a férfinak kéne betölteni azt a szerepet, amit egy nagy családban a nőrokonok játszottak. Azt kérni egy férfitól, hogy a férfias problémamegoldó magatartása helyett bólogató, párás szemű és együtt érző barátnő legyen, legalább olyan irreális, mint ha tőled azt várná, hogy legyél a haverja.

2. Kapcsolgat a csatornák között

A falra tudnánk mászni attól, amikor a párunk a fotelban terpeszkedve szörföz a TV csatornák között, és egyiknél sem állapodik meg 20 másodpercnél tovább. Jó, ha tudod, hogy a férfi ilyenkor nem tévét néz, hanem pihen: kikapcsolja az agyát és a tévével tartja távol magától külvilágot, hogy egy kicsit nyugta legyen. Aggodalomra ad viszont okot, ha egész nap ezt csinálja más tevékenységek helyett is: ekkor valami súlyos probléma, lelki gond lehet a háttérben, amit hamar fel kéne térképezni, mielőtt a párod komoly depresszióba süllyed, a kapcsolatotok pedig zátonyra fut.

3. Elalszik szex után

Ez a zavaró viselkedés a hormonoknak köszönhető. Az orgazmus után ugyanis a férfi szervezetében feldúsul a prolaktin nevű anyag, amitől fáradtság lesz rajta úrrá. Hasonlóan működik az oxitocin is. Ejakulációkor ezen kívül egy sor fontos anyag távozik, amelyek újratermelődéséhez idő kell és pihenés. Van, akinél a regeneráció gyors, másoknál több időt vesz igénybe, azonban az orgazmus utáni fáradtságérzet és aluszékonyság mindenkinél jelentkezik. Érdekes módon az prolaktin és az oxitocin a nőknél is ugyanúgy termelődik szex közben, ám náluk épp az ellenkező hatást váltja ki, és aktívabbá válnak szeretkezés után.

7 zavaró férfiszokás, amit meg lehet érteni

4. Miért kell örökké szétvetett combokkal ülnie?

Akinek nincs hímvesszője és heréi, annak nehéz elmagyarázni, mennyire kényelmetlen összezárt lábakkal ülni. Másrészt biológiai oka is van a dolognak: a herék ugyanis a testhőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékleten működnek csak kielégítően, ezért a férfiak ösztönösen is törekszenek olyan testhelyzetre, ami ezt lehetővé teszi. Harmadrészt ez a póz udvarló gesztus is, amely a dominanciát, magabiztosságot, potenciát hivatott kimutatni az ellenkező nem felé éppúgy, mint a rivális férfiak irányába. Ettől függetlenül persze lehet kulturált mértékben is terpeszteni, de egymásra helyezett vagy a szorosan összezárt lábakat ne várjuk el a teremtés koronájától. Az illemtan szerint egyébként a férfiaknak ugyanolyan illetlenség keresztezni a lábat, mint a nőnek szélesre tárt combokkal elterülni a székben.

5. Nem kér bocsánatot

Egy igazi férfi tud bocsánatot kérni, csak éppen nem akar. Annak beismerése, hogy tévedett, akárhogy is nézzük, vereség, ami pedig a férfi számára az egyik legrosszabb dolog, ami történhet vele. Ha belegondolunk, hogy minket is a győztes férfiak vonzanak ösztönösen, akkor már kicsit könnyebb megérteni ezt a konokságot. Egyébként pedig attól, hogy nem mondja ki hangosan még sajnálhatja a dolgot. Ne követelj tőle bocsánatkérést, inkább vedd észre a testbeszédéből, szeméből, hogy már megbánta az egészet, te is szép csendesen, magadban bocsáss meg neki, és hagyd meg őt a ház urának.

6. Még akkor is megbámulja a nőket, mikor együtt vagyunk

Valójában ennek örülnöd kellene, mert ez azt jelenti, hogy továbbra is teljes értékű férfi van az oldaladon, akiben él az egészséges vadászösztön, és még mindig elbűvölik a nők. Vagy tán jobb lenne az, ha érdektelen lenne és lagymatag? Két dolog lehet érdekes kérdés rád nézve az ilyen helyzetekben: hogy te tetszel-e neki legalább annyira, mint a nők, akiket megnéz, illetve hogy képes-e ezt a bámészkodást úgy kivitelezni, hogy az még a jó ízlés határain belül maradjon.

7. A WC-ülőke esete

Kölcsönös konfliktusforrás, amiben mindkét fél engedékenységére és belátására szükség van. Ugyanis semmilyen előírás nincs arra, hogy a WC-ülőkét hogyan kell hagyni használat után – leszámítva azt, hogy tiszta legyen. Ennek a használati tárgynak ugyanúgy funkciója, hogy fel legyen hajtva, mint az, hogy le. Már csak azért sem jogos elvárás, hogy lehajtsa a férfi maga után, mert egyáltalán nem biztos, hogy utána a párja használja majd a mellékhelyiséget, és ez természetesen fordítva is igaz. Az egymás iránti tapintat apró megnyilvánulása lehet, hogy te felhajtva, ő pedig lehajtva hagyja használat után az ülőkét – ha ebben meg tudtok egyezni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top