Életmód

Légy lusta és boldog!

Az emlősök több mint 85 százaléka többfázisú alvó, ami azt jelenti, hogy a nap során több alkalommal is elszunyókálnak hosszabb rövidebb időre. Az ember nem tartozik ehhez a csoporthoz, mert mi két részre osztjuk a napot: az egyikben aktívak vagyunk, a másikban alszunk. De hogy ez természetes dolog-e vagy csupán civilizációs mellékhatás, az nem világos. Mindenestre tény, hogy egy 20 perces nappali szundikálás minden szempontból jót tesz az egészségnek és a közérzetnek.

Biztosan sokszor mondtad már te is ezt: “nem engedhetem meg magamnak…” Hányszor toltad el magadtól már pont az egészséges, kellemes szokásokat, és tagadtad meg magadtól az élet ajándékait azért, mert úgy hitted, ez visz előre, és a lemondás a jövőben majd meghozza a gyümölcsét? (Egyébként merre is van az előre az életben? Legelőször ezen kéne eltöprengeni…). Tipikus példa erre az alvás: inkább összeszorított foggal, keményen gürcölünk akkor is, amikor a szervezetünk pihenést kívánna, és az alvásnak lenne itt ideje. És még büszkék is vagyunk magunkra: micsoda nagyszerű élharcosok vagyunk mi, és mennyire jól bírjuk!

Légy lusta és boldog!

Igen, egy ideig bírja az ember, ha nem alszik eleget, aztán egyszer csak összeroppannak az idegei, és a szervezete megbetegszik. Vagy csak elnéz egy előzést az úton, és többé hiába várják haza. Legalább nyolc óra alvás és pihenés nélkülözhetetlen az emberi testnek, léleknek egyaránt, ám még jobb, ha napközben is jut erre egy kis idő, akár többször is. Már napi húsz perc délutáni szundikálás is csodákat tesz.

Mit profitálsz a lustálkodásból?

A nappali rövid szunyókálások – amik 30 percnél rövidebbek, de 5-6 percél már hosszabbak – nagyon hatásosan töltik fel az ember akkumlátorait: növelik az éberséget, fogékonyabbá tesznek a tanulásra, új dolgok befogadására, javítják a memóriát, csökkentik a stresszt, és egyúttal növelik a szervezet regenerációs képességét. Emellett jó hatással vannak a társas kapcsolatokra is, mert akik szakítanak napközben 10-20 percet alvásra, azok türelmesebbek és megértőbbek, a konfliktusokat jobban viselik, és általában kiegyensúlyozottabb a magatartásuk.

 
 
 
Légy lusta és boldog!

Tervezett szunyókálások

A nappali rövid alvásoknak több fajtája is létezik. Az egyik a “vészhelyzeti” pihenés: például amikor valaki órák óta koncentráltan végez kimerítő tevékenységet – mondjuk autót vezet –, és már nem tudja tovább folytatni azt pihenés nélkül. Ilyenkor már 10 perc alvásnak is óriási jelentősége lehet. Maradva az autós példánál: ez az alvástípus akár életet is menthet.

A másik szunyókálásfajta a tervezett alvás. Ezt akkor célszerű beiktatni a napirendünkbe, amikor tudjuk, hogy aznap a szokásosnál később kerülünk ágyba – mert túlórázunk, vagy éppen partiba készülünk. Akkor is adjuk meg magunknak ezt a 20 percet, ha momentán nem vagyunk álmosak – később a szervezetünk ebből a pihenésből fog energiát meríteni.
Végül a harmadik nappali alvástípus az életvitelszerű szundikálás. Ez teszi igazán boldoggá az embert: mindennap nagyjából ugyanakkor egy kicsit ledőlünk, és szundítunk egyet, függetlenül attól, hogy milyen halaszthatatlanul fontos dolgok várnak ránk, és mekkora fordulatszámon pörögnek az emberek körülöttünk. Ez mentalitás kérdése is: képesnek kell lenni arra, hogy függetlenítsük magunkat a környezet nyüzsgésétől, nyomasztó elvárásaitól, irreális és egészségtelen szokásaitól. Add meg magadnak ezt a húsz percet, és egész más színben látod majd az életed és a világot is magad körül!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top