Életmód

Légy ínyenc naponta egyszer!

"Még gyorsan bekapok valamit, aztán rohanok is tovább!" – mondja gyakran az ember. Ne, légy szíves, ne egyél gyorsan, és rohanás közben se egyél! Nagyon káros dolog ez, és amellett, hogy a szervezeted megviseli, még ráadásul le is maradsz egy sor olyan gyönyörről, amit csak a nyugodt táplálkozás adhat meg. Az élet egyik nagy örömforrása az evés, hát használd ki, és naponta legalább egyszer étkezz úgy, mint egy ínyenc!

Valóban nagy a kísértés, hogy az étkezést az életünk egyik mellékes tevékenységévé alacsonyítsuk a napi rohanás, fontos tennivalók intézése közben. Nem elég, hogy folytonos stressznek tesszük ki magunkat, még tovább rontunk a helyzeten azzal is, hogy a táplálékot is kutyafuttában vesszük magunkhoz, és még erre a kis időre sem engedjük megpihenni szellemünket és gyomrunkat. Pedig étkezni csak lassan, kimérten, minden más dolgot a háttérbe szorítva érdemes, ezt követeli meg tőlünk a szervezetünk is.

Légy ínyenc naponta egyszer!

Rágj alaposan!

Ahhoz, hogy hozzájuss az ételből ahhoz az energiához, amivel napközben magas fordulatszámon tudsz majd pörögni, lassan kell enni: alaposan és nyugodtan meg kell rágni minden falatot. A könnyebben rágható ételeket 5-10-szer, a “rágósabbakat” 25-30-szor kell megrágni ahhoz, hogy megfelelő méretűre őröljék a fogak, és elegendő nyál keveredjen az ételhez, amitől az egyrészt könnyebben csúszik le a nyelőcsőn, másrészt ez a nyál elindítja a táplálék lebontását már a szájban.

Ha nem szánunk időt a rágásra, azzal egy rakás emésztési problémát fogunk okozni magunknak: a nem jól megrágott falatokat az emésztőrendszer nem tudja rendesen alkotóelemeire bontani és ezért bakteriális fertőzéseket okozhatnak a bélrendszer végén, de a habzsolásnak hasmenés és puffadás is a következménye, és természetesen az ezekkel járó hasi fájdalmak is. Sőt a hízás egyik fő oka az, hogy elegendő rágás nélkül nyeljük le a falatokat, és nem hagyunk az agynak időt arra, hogy kialakuljon a táplálkozás és a jóllakottság érzete, ennélfogva a szükségesnél jóval többet eszünk.

Élvezd az étel és az élet ízét!

Ha ez még mind nem győzött volna meg arról, hogy érdemes magad naponta legalább egyszer 20 percig kényeztetni egy zavartalan étkezéssel, akkor jó, ha tudod, hogy nemcsak a gyomrod és a súlyod látja kárát a habzsolásnak, hanem a fogaid is: a csontokra nehezedő nyomás a rágás során erősíti az állkapcsot és a fogak foglalatát, a keletkező nyál pedig fertőtleníti a baktériumoktól a fogakat és csökkenti a fogszuvasodás esélyét.

Légy ínyenc naponta egyszer!

Végül pedig egy cseppet sem elhanyagolható dolog, hogy aki gyorsan eszik, nem tudja kiélvezni az ízeket. Márpedig az evés az ember egyik legfontosabb örömforrása! Legyél naponta 20 percre ínyenc, és add át az ízek élvezetének magad: figyeld, hogy milyen ízek omlanak szét a nyelved alatt, gyönyörködj abban a sokszínűségben, amit a különféle ételek hordoznak magukban. Ilyenkor tegyél félre minden más tevékenységet, és tedd szentté az evéssel töltött időt: ne olvass, ne tévézz, ne telefonálj közben. Ülj szépen terített asztal mellé, szertartásosan hangold rá magad a finom falatokra, és zárj ki minden kellemetlenséget a gondolataidból. Egy ilyen étkezés felér egy meditációval, ami kiszakít a napi rohanásból, eltávolítja tőled a kisstílű problémákat és ráébreszt az élet szépségére és örömeire.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top