Életmód

Életrevaló baktériumok

Az vagy, amit megeszel! – tartja a mondás, és nem is gondolnánk, hogy ez a bölcsesség mennyire igaz! Szervezetünk normális működésének egyik alappillére az étkezéseink során bevitt étel, ezért fontos, hogy egészségesen és tudatosan táplálkozzunk!

Bélrendszerünkben több száz jótékony baktérium felel egészségünk megtartásáért, így a megfelelő “alapanyagot” nekünk kell biztosítani. Bélflórának a bélrendszerünk felszínén élő közel 1,5 kg-nyi jótékony baktériumot nevezzük, melyek segítik az emésztésünket, a vitamin- és tápanyag felszívódást, támogatják immunrendszerünket, így a betegségek megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

Életrevaló baktériumok

Persze a jótékony baktériumok, azaz a probiotikumok mellett káros baktériumok is bejutnak szervezetünkben, de amíg nem szaporodnak el túlzott mértékben, addig nem okoznak gondot. Az egészséges bélflórában ez az arány 85 és 15 % a probiotikumok javára, de ha ez az arány eltolódik a rossz baktériumok felé, akkor bélflóránk felborul, melynek következtében rossz közérzet, vitaminhiány valamint emésztési problémák, teltségérzet léphetnek fel.

A bélflóraegyensúly felborulásának legfőbb okai:

  • egészségtelen táplálkozás: puffasztó ételek, szénsavas üdítők
  • stressz, rohanó életmód – kapkodó, rendszertelen evés
  • testmozgás hiánya
  • káros szenvedélyek
  • gyógyszer mellékhatása, antibiotikum kúra

A leggyakoribb emésztési problémák közé sorolandó a hasi fájdalom, a székrekedés és a haspuffadás. Ezek a tünetek kellemetlenek, de jó hír, hogy szinte azonnal észrevehetők, így a felborult bélflóra helyreállítása is viszonylag gyorsan orvosolható probiotikumok alkalmazásával.

Különböző stresszes szituációban is sokszor törhet ránk émelygés, hányinger, gyomortájéki fájdalom, súlyosabb esetekben reflux is kialakulhat, de ma már kutatások bizonyítják azt is, hogy a stressz bélflóránk egyensúlyát is felboríthatja, ami a fent említett kínzó tünetek mellett immunrendszerünk gyengüléséhez is vezethet. Érdemes ezért a stresszkezelő módszerek mellett immunrendszerünket vitamin és probiotikum kúrával is támogatni.

Életrevaló baktériumok

A stressz okozta tünetek esetén leginkább a B-vitaminok szedése ajánlott. A B6 és B12 vitaminok jótékony hatása az idegrendszer kiegyensúlyozott működésére klinikai vizsgálatokban is bizonyított. Ezeknek a vitaminoknak stresszcsökkentő és emlékezetjavító hatását is leírták. A B6 és B12 vitaminok mellett a B vitamin család B2, B3 és B5 tagjai támogatják a szervezetünket levertség és fáradtság esetén is, miközben segítik bélflóránk helyreállását.

Életrevaló baktériumok

A probiotikumok a bélflóra egészségéhez elengedhetetlenek, de az általános egészség eléréséhez és fenntartásához is. Ha hiszed, ha nem az egészséges bélflóra még a szépségedre is kihat, így ha méregdrága kozmetikumok nélkül is ragyogó hajat és puha, selymes bőrt szeretnél, akkor tudatos táplálkozással és egy kis odafigyeléssel segítsd szervezeted működését, amit bőröd is meghálál majd!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top