Életmód

Fizikai vagy érzelmi éhség – így tudod megkülönböztetni

Aki már hosszú hónapokat, éveket töltött el a falás fogságában, annak könnyen lehet, hogy eltompult az a képessége, hogy a fizikai éhséget biztonsággal el tudja különíteni az érzelmi éhségtől. Minden alkalommal, amikor ehetnékünk támad, és nem vagyunk benne biztosak, hogy mi is folyik odabent, érdemes ellenőrizni az alábbi listát, és ennek alapján dönteni.

1. A fizikai éhség fokozatosan alakul ki, míg az érzelmi hirtelen “üt be”. Ennek megfelelően a fizikai éhség képes “várni” (más kérdés, hogy a legtöbb ember morcos lesz, ha nem ehet, amikor tényleg éhes), az érzelmi éhség viszont azonnali “kielégítést” követel.

2. A fizikai éhség bármilyen étellel kielégíthető (nyilván vannak személyes kedvencek, de nemcsak azok felelnek meg az éhség csillapítására), az érzelmi ezzel szemben egy adott ételtípust (csoki, pizza, gumicukor) kíván.

3. A fizikai éhség megszűnik, amint tele a gyomor. Az érzelmi éhséget nem nyomja el a gyomor telítettsége, érzelmi éhségnél képesek vagyunk pukkadásig enni, és még akkor se múlik el az inger az evésre.

A teljes listát a Binge eating blogon találod!

Fizikai vagy érzelmi éhség – így tudod megkülönböztetni

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top