Életmód

Biztos, hogy ez a neked való edzés?

Hiába mozogsz, mégsem látod az eredményét? Csonka Enikő táplálkozási szakértő, személyi edző szerint nem mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk, hiszen személyes adottságaink meghatározzák – bizonyos mértékig –, mi lesz nálunk hatásos.

Enikő, mi alapján tudhatjuk, mi a számunkra legmegfelelőbb/leghatásosabb edzés?

Mielőtt belefogunk bármilyen edzésformába, fontos edzővel végeztetnünk egy állapotfelmérést, melynek során feltérképezzük az antropometriai adatokat (testösszetétel, kerületi méretek), megnézzük a testarányokat, az egész vázrendszert. Továbbá hogy melyik izomcsoport mit bír, van-e olyan izom, amelyik esetleg nagyon elmaradt a többitől, és így nagyobb figyelmet igényel. Majd következik egy pontos célmeghatározás, elmondja a vendég, mit szeretne, majd az edző is, hogy ezt reálisan mennyi időráfordítással és milyen edzésformákkal lehet elérni.

A számunkra leghatásosabb mozgást nagymértékben befolyásolja a hormonrendszeri beállítottságunk is. 4 fő domináns hormontermelő mirigyünk van, az agyalapi, a pajzsmirigy, a mellékvese és hölgyeknél a petefészek. Minden ember besorolható valamelyik típusba, és típusonként különböző az az edzésmódszer, amivel a leggyorsabban célt érhetünk, például a zsírégetés szempontjából.

Típusonként eltérő, hogy egy edzés alatt mekkora hangsúlyt fektessünk az erősítő, súlyzós részekre, mennyit a kardiojellegű mozgásra, és az sem mindegy, milyen pulzusszámon végezzük az edzést. Hogy kinél melyik hormontermelő mirigy a domináns, egy anyagcseretípus-mérés segítségével tudjuk meghatározni, és ezzel teljesen személyre tudjuk szabni az edzésprogramot, akár egy diétát. Mindemellett eredményességünkbe az étkezésünk 70 százalékban beleszámít, így a rendszeres edzés mellett ebben is érdemes szakember segítségét kérni, ha tartós sikert szeretnénk elérni.

Mennyi idő alatt indulhat el a pozitív változás valakinél?

Ha valaki betartja a kapott útmutatásokat mind a táplálkozásban, mind az edzésben, akkor a pozitív változás akár 2-3 hét elteltével is jelentkezhet. Az edzésnek a látható fizikai jeleken kívül rengeteg élettani és pszichoszociális hatása is van: például a szív- és keringési rendszer megerősödik, szabályozza a vérnyomást, javul a tüdőkapacitás és az immunrendszer, levezeti a stresszt. Az egyik legpozitívabb tapasztalatom egy 50 éves női vendégemmel volt, aki már vérnyomáscsökkentő gyógyszert is szedett. Elkezdtük a rendszeres edzéseket, betartotta az utasításaimat, és orvossal egyeztetve, szép lassan elhagyta a vérnyomásgyógyszert. A teste közben szépen átalakult, és elérte az ideális testsúlyát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top