Életmód

Elúszol az idővel? 9 dolog, amit ne tegyél!

Elveszünk a feladatainkban, a munkában kapkodunk, úgy érezzük, ezerféle dolgot csináltunk aznap, még sincs kész semmi. Ismerős? A világhírű szerző, Tim Ferriss segít 9 tanáccsal, hogy mit ne tegyünk az időnk érdekében.

1. Ne vedd fel a telefont, ha ismeretlen szám hív!

Először is azért, mert megakaszt a munkában, kizökkent a gondolatmenetedből. Mivel nem tudod, ki hív, ezért a telefonálás jóval több időt és energiát elvesz, mint ha egy ismerőst vennél fel. Mert azzal kezdődik, hogy azonosítania kell a másik félnek magát, neked meg el kell gondolkodnod, hogy miért pont téged hív. Aki fontos dolgot akar mondani, és nem ér el telefonon, az ír majd e-mailt, sms-t, nem maradsz le semmiről. Ha pedig nem annyira fontos, hogy egy e-mailre szánjon időt, akkor pláne nem érdemes felvenni a telefonját.

2. Ne az e-mailekkel kezdd reggel és fejezd be este a napot

Ha azzal kezded, hogy az e-maileket bújod és válaszolgatsz rájuk, akkor az felboríthatja a terveidet aznapra. Ha pedig velük fekszel, akkor könnyen megzavarhatja az álmodat, hogy a munkán kattog az agyad. Ferriss szerint minden e-mail várhat délelőtt 10-ig vagy addig, amíg az első feladatodat kipipálod a tennivalóid listáján. Az esti e-mailekkel pedig úgyis már csak másnap tudunk kezdeni valamit, minek foglalkozzunk velük már előző nap. Hagyjuk inkább magunkat élni!

3. Ne egyezz bele határidő nélküli meetingekbe!

Mindenki ismeri a végtelenre nyúló meetingeket, amikor már egy idő után azt sem tudjuk, miről beszélünk, de arról nagyon. Ferriss ezt a jelenséget rendkívül károsnak és időpazarlónak tartja. Szerinte egy meeting ne tartson 30 percnél tovább és legyen konkrét megbeszélendők listája, amin végigmegyünk. Az a legjobb, ha ezt a listát mindenki megkapja előre, hogy fel tudjon készülni rendesen a megbeszélésre. Javasoljuk ezt a harmadik pontot a főnökök elé tolni.

4. Ne hagyd, hogy csacsogjanak veled az emberek!

Kegyetlenül hangzik, de sok kis csacsogás és csevegés iszonyatosan sok időt el tud venni és még ki is zökkent abból, amit épp csinálsz. Ha valaki odamegy hozzád és elkezdené ecsetelni, milyen hétvégéje volt, nyugodtan mondd meg neki, hogy épp a közepén vagy egy feladatnak, utána tudtok beszélgetni. Ez nem bunkóság, csak önvédelem, a munkahelyen igenis a munka az első, utána élünk szociális életet.

5. Ne nézegesd az e-maileket egyfolytában!

Saját magadat akasztod meg vele, ha percenként az e-mailekre kattintasz, hogy jött-e új. Arról nem is beszélve, hogy egy feladat közepén egy e-maillel jöhet a következő kérés, amivel félbeszakítod az aktuális munkád elvégzését. Mindig előbb fejezd be a tennivalód, és csak utána kattints az e-mailekre, máris sokat javul a hatékonyságod. Ha valami extra sürgősen fontos, akkor úgyis telefonálnak, ekkor lépj az egyes pontra, és ne vedd fel, ha ismeretlen a szám.

6. Ne kommunikálj túl sokat a jelentéktelen ügyfelekkel!

Mit ért ez alatt a szerző? Ő pusztán üzleti és profittermelő szempontból mondja ügyfélre azt, hogy jelentéktelen vagy sem. Vannak olyan ügyfelek, akik csak panaszkodni hívnak fel, órákig mondják a magukét, de effektíve nem hasznosak az üzleted számára. Erre mondja Ferriss, hogy “néha tényleg muszáj kirúgni néhány ügyfelet”. Ne hagyd, hogy a “vámpírok” az energiáidra és az idődre csatlakozzanak.

7. Ne dolgozz még többet, hogy befejezd a munkád!

Elsőre furcsán hangozhat, ám igaz: túlhajtjuk magunkat, gyakran éjszakába nyúlóan dolgozunk, és mégsem jutunk egyről a kettőre. Ferriss szerint azért, mert nem a még több munkában van a hatékonyság kulcsa, hanem a feladatok rangsorolásában. Tehát ne kövesd el azt a hibát, hogy végteleníted a munkaidődet, inkább ülj le és döntsd el a feladataid listájáról, mi az, ami halaszthatatlan. Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy majd kicsit csúszol a határidővel, vagy később fizeted be a csekket, de mindez egész addig nem gond, amíg a lista elején szereplő legfontosabb dolgaid ki vannak pipálva. Szép lassan úgyis eljutunk a házimunkáig például, megvár az. Ferriss szerint: “ha nincs időd, akkor igazából nincs jó rangsorod, úgyhogy inkább gondolkodj, ne dolgozz többet.”

8. Ne hordozz magadnál digitális kütyüket napi 24 órában!

Legalább egyszer egy héten hagyd valahol egész máshol az okostelefonodat, ásd el a kert végében egy napra, vagy bízd rá a gyerekeidre, hogy dugják el a plüssök közé. Semmi, de semmi sincs, amiről például szombaton azonnal tudnod kéne, adj magadnak egy kis lélegzetvételnyi időt, és inkább élj.

9. Ne csak a munkáddal foglalkozz!

Az élet nem csak a munkából áll. Talán ez triviálisnak tűnik, de ha jobban magunkba nézünk, akkor hajlamosak vagyunk belecsúszni az állandó dolgozásba. Könnyű hazavinni még egy pár feladatot, hajt előre a pénz, kötelesség, lelkifurdalás, határidők. Ferriss szerint ennek van a legnagyobb kapcsolatromboló hatása, mert ezzel elvesszük a szeretteinktől, barátainktól az időnket, figyelmünket. Aztán könnyen egyedül maradhatunk, mint a kisujjunk, a munkánkkal kettesben. Gondold át és szakíts tudatosan időt azokra, akik fontosak neked, ebben az időben tudsz te is feltöltődni energiával, hogy a munka is jobban menjen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top