Életmód

Matematikai egyenlet jósolhatja meg a boldogságunkat

Brit kutatók kiderítették, hogy a boldogság nem attól függ, mennyire jól teljesítettünk valamit, hanem attól, hogy a vártnál jobban teljesítettünk.

Matematikai egyenlet segíthet megjósolni, mennyire leszünk boldogok. A szakemberek 18 ezer embert érintő, okostelefonos játékra épülő tesztje igazolni látszik a feltevést.

A kutatók elmélete szerint az emberi agy a múltbeli tapasztalatai alapján folyamatosan próbálja megbecsülni, hogy egy-egy kockázatvállalás során mekkora jutalomra érdemes számítani. Éppen ezért azt feltételezik, hogy a pillanatnyi boldogság a jutalommal szembeni elvárások és a tényleges jutalom függvényében alakul. Például ha étterembe megyünk, az étellel szembeni alacsony elvárás növelheti a boldogságot, ha jobb ételt kapunk, mint amire számítottunk. Azonban a pozitív elvárások is növelhetik a boldogságunkat, mielőtt még enni kezdenénk, az eseménnyel kapcsolatos várakozás miatt.

A kutatási eredmények pedig, úgy tűnik, igazolják az egyenletet, vagyis azt, hogy valódi kapcsolat van a jutalommal szembeni elvárások, a jutalom, és a boldogság mértéke között.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top