Életmód

Felszámolják a világ “legmagasabb” nyomornegyedét

A befejezetlen, életveszélyes toronyépületben több mint 2000 család élt mostanáig.

Kiürítenek egy 45 emeletes caracasi felhőkarcolót, amelyet a világ legmagasabb nyomornegyedeként emlegetnek. A hatóságok a héten kezdték meg az első családok elköltöztetését a függőleges szegénynegyednek is nevezett, 190 méter magas, befejezetlen felhőkarcolóból, amelyet 2007-ben foglalt el több mint 2000 fedél nélküli család. Az építtetőjéről David-toronynak nevezett épületben mára 1156 család maradt, őket városszéli szociális lakásokba telepítik át.

Otthonossá tették a lakók

A venezuelai főváros kellős közepén emelkedő, bankközpontnak szánt felhőkarcoló építése 1994-ben maradt félbe a befektető, David Brillembourg ingatlanfejlesztő halála és a pénzügyi válság miatt.

A félkész felhőkarcoló állami tulajdonba ment át, az elárverezésére 2001-ben tett kísérlet pedig eredménytelen maradt. Végül a csupasz betonszerkezet 45 emeletéből 28-at hajléktalan családok foglaltak el, azt egészen otthonossá tettek, lakásokat, boltokat, szolgáltató műhelyeket alakítottak ki, gondoskodtak a víz- és áramellátásról, kerteket létesítettek, a gyermekek védelmében befalazták a réseket.

A rendőrség gyakran razziázott itt, emberrablások elkövetői után kutatva. A házfoglalók szerint a David-torony biztonságos menedék volt a hagyományos – és veszélyes – szegénynegyedekhez képest, és valósággal mintaközösségként működött.

Sokan a mélybe zuhantak

A nemzetközi hírnév ellenére a hatóságok az épület kiürítése mellett döntöttek, mert – mint mondták – a toronyban a biztonság és méltóság minimuma sem garantálható. Az elmúlt években többen is szörnyet haltak a korlát nélküli lépcsőkről vagy az épületszegélyekről a mélybe zuhanva.

A lakók elköltöztetése incidensek nélkül zajlik, miután a hatóságok jól előkészítették a kitelepítést, s az emberek bíznak abban, hogy szociális lakást kapnak az államtól. A felhőkarcoló kiürítés utáni sorsáról még nincs döntés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top