Életmód

Vigyázz! Veszélyesek lehetnek a házi készítésű napozószerek

Sokféle kozmetikumot kutyulhatsz házilag, a fényvédőt azonban inkább bízd a profikra!

Az interneten se szeri se száma a házilag elkészíthető fényvédők receptjeinek, a bőrgyógyászok azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezek a kencék bizony veszélyesek lehetnek, ugyanis nincs garancia arra, hogy kellőképpen magas a faktorszámuk, és valóban megfelelő védelmet kínálnak mind az UVA, mint pedig a rákkeltő UVB-sugarak ellen.

A fényvédőket gyártó vállalatok több millió dollárt fektetnek abba, hogy kifejlesszék és teszteljék a fényvédőket, és megbizonyosodjanak arról, hogy azok stabilak és hatékonyak. Laborban és embereken is tesztelik a termékeket, hogy szavatolják a széles spektrumú védelmet és azt, hogy az összetevők aktívak maradnak, amikor összekeverik őket, illetve amikor hőnek és napfénynek vannak kitéve – magyarázta Whitney Bowe bőrgyógyász a Daily Mailben.

Egy másik szakember, Joshua Zeichner felhívta a figyelmet arra, hogy még ha megfelelő összetevőket használunk is a házi készítésű napozószerekhez, nagy esély van rá, hogy nem megfelelő módon keverjük össze őket, ebben az esetben pedig a készítmény hatástalan lesz.

Sokan persze azért készítik saját maguk a fényvédőjüket, mert félnek a bolti szerekben található vegyszerektől. Manapság azonban már a bio- és natúrkozmetikai márkák is kínálnak megbízható, profi napozószereket, vegyszermentes változatban. Nem érdemes tehát kockáztatni a házilag kutyult kencékkel.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top