Életmód

Az ember, aki 25 éve pizzán él, de köszöni, jól van

A 38 éves Dan Janssen csak és kizárólag pizzát eszik 25 éve, de mindennap a táplálékának jelentős része ebből az ételből áll.

A “teljesítményét” felkapta az amerikai sajtó, és kisebbfajta hősként kezeli a közvélemény, ami azért eléggé bizarr. Mi a hősies abban, ha valaki főleg pizzát eszik, és játszik az egészségével? Vannak azért olyanok is, akik időről időre figyelmeztetni próbálják, hogy nagyon egészségtelen, amit művel, és bele fog halni. Erre azonban ő mindig csak ennyit felel: “Mind meghalunk egyszer. De én legalább pizzával a hasamban fogok meghalni.”

25 éve pizzán él, mellette cukorbeteg és vegetáriánus. Köszöni, jól van.

Dan ellentmond egyelőre az orvostudománynak is, az endokrinológusa szerint nem indokolja semmi, hogy ennyire jól legyen a bőrében ilyen táplálkozás mellett. Menyasszonya is aggódik érte, néha megpróbál zöldséget csempészni a pizzájára, de teljesen eredménytelenül, Dan ugyanis semmiféle zöldséget nem hajlandó a szájába venni.

Ahogy a menyasszonya, úgy a pszichiátere is azon a véleményen van, hogy egyáltalán nem jópofa és ünnepelni való dolog ez, mert veszélyes, amit Dan művel. Ez egyfajta étkezési zavar – hivatalos nevén ételaverzió –, nem szabad félvállról venni, ugyanúgy kellene kezelni őt is, mint az anorexiásokat vagy a bulimiásokat. A bizonyos ételekre rákattanás és másféléktől irtózás oka általában gyerekkorban gyökerezik, és olyan traumát rejt, amitől bizonyos ételek veszélyérzetet keltenek a delikvensben. Dannak, elmesélése alapján, nem is egy ilyen traumát kellett átélnie gyerekként.

25 éve pizzán él, mellette cukorbeteg és vegetáriánus. Köszöni, jól van.

Az elsőt 5 évesen szenvedte el az egyik bébiszittertől, aki állandóan egy tradicionális ételt akart etetni a rábízott gyerekekkel, a Brunswick stew-t, ami tulajdonképp paradicsomos-babos húsragu, többféle húsból. Dan undorodott ettől az ételtől, nem akarta megenni, ám a bébiszitter elfenekelte, és órákra bezárta a vécébe büntetésből. Később pedig a húga szedett neki gombát a kertből, amiről kiderült, hogy mérgező volt, így szegény gyerek a sürgősségin töltötte az éjszakát, ahol órákig hánytatták. Nos, nincs is miért csodálkozni, hogy némi fenntartással közelít ezek után az ételekhez.

Dan elismeri és elfogadja, hogy pszichés problémái miatt eszik ennyi pizzát és utasítja el a legtöbb ételt, ám nem akar felhagyni életmódjával. A biztonságos pizzával boldogan él, míg meg nem hal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top