Életmód

Őrület: már méhet is örökbe fogadhatunk

Tudtad? A ropogós cseresznyét, a reggelidhez szelt paradicsomot vagy a müzlidben a mandulát mind a méheknek köszönheted. Egyetlen méhcsalád 300 millió virág beporzására képes minden egyes napon!

A méhek porozzák be a Föld 100 leggyakoribb gabonanövényének 70%-át, melyek az emberiség élelmezésének 90%-át fedezik. Csak Európában 4000 zöldségféle léte függ a virágbeporzók munkájától. A Greenpeace-nél hét olyan általánosan elterjedt vegyszert azonosítottak, amelyek kiemelten veszélyesek a méhekre.

Fotó: Sigfried
Fotó: Sigfried

A szervezet egy év alatt elérte, hogy a hét legveszélyesebb vegyszerből négyet betiltson az Európai Bizottság. A cél, hogy mind a hét méhgyilkos vegyszer véglegesen lekerüljön a palettáról. A Greenpeace most arra kéri az embereket, hogy fogadjanak örökbe egy méhet, és támogassák a kampányt! A kezdeményezés célja, hogy – az örökbefogadás által – minél hatékonyabban, több lehetőséggel élve tudják megvédeni a méheket és más beporzókat. Szóval, aki gyermekkorában – hozzám hasonlóan – imádta a Maja, a méhecske című mesét, vagy csak szimplán szeretné kipipálni a napi jó cselekedetét, ne habozzon segíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top