Életmód

Mihez kezdjünk megunt ruháinkkal?

Az rendben, hogy soha nincs egy normális ruhám, amit felvegyek, de hogy ennek ellenére mégis tele a szekrényem feleslegessé vált (kihízott, megunt stb.) ruhákkal, az már több a sok(k)nál! Ugye ismerős probléma?

Mivel fogyasztói társadalomban élünk, a multik két kézzel kínálják divatos ruháikat, és külföldről behozott áruikkal a second hand láncok is elárasztották a magyar piacot. Mi pedig csak vásárolunk és vásárolunk, ruháink jövőjén viszont csak ritkán gondolkodunk el.

Gondolom, nem vagyok egyedül a fenti problémával, éppen ezért körülnéztem kicsit, mit lehet tenni a megunt felnőtt ruhákkal, hisz mégiscsak környezettudatos emberek vagyunk, kukába dobásról tehát szó sem lehet.

 

Ajándékozás

Az ajándékozás egy járható út, hisz mindig van egy vékonyabb barátnő, egy távoli rokon, aki szívesen elfogadja a megkímélt ruhadarabjainkat. Ha esetleg még cserélni is van lehetőségünk, például egy baráti összejövetel keretében, az a legjobb. Megszabadulunk a régi daraboktól, de cserébe újakkal leszünk gazdagabbak.

Mihez kezdjünk megunt ruháinkkal?

Ruhacserét nagyobb cégek is szerveznek, például a Cosmopolitan magazinnak van egy kezdeményezése, ahol régi ruháinkat lehet csereberélni másokkal.

Adományozás

Az adományozás nagyon humanitárius megoldás, hisz nagy valószínűséggel rászorulókhoz jutnak el a ruháink, akiknek nagy szükségük lehet ezekre a holmikra. Gyűjtéseket szervez többek között a Máltai szeretetszolgálat, illetve kihelyezett konténerekbe várja az adományokat a Vöröskereszt, de ad hoc módon is lehet adományozni, például az árvízkárosultak részére, vagy határon túli rászorulókon is segíthetünk ilyen módon.

Mihez kezdjünk megunt ruháinkkal?

Tudom, hogy sokan fenntartással kezelik ezt a módszert, íme egy részletes írás a konténerek működéséről és működtetéséről az fn.hir24.hu oldalon.

 

És ha inkább eladnánk őket? A teljes cikket a CseresznyeSzilva blogon találod!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top