Életmód

Szénhidráton élek, mégis lefogytam

Folyton azt hallani, hogy ha fogyni akarsz, kerüld a szénhidrátot. Erre kiderült – egy váratlan betegség miatt –, hogy simán le lehet dobni jó pár kilót zsemlét majszolva. Mondjuk a bőröm megsínylette, és nemcsak ezért ne vágj bele orvosi felügyelet nélkül.

Egészségügyi okokból speciális diétára ítéltek az orvosok. Szinte csak olyan ételeket ehetek egy hónapja, amelyek sok fogyókúrában kifejezetten tilosak, viszont friss gyümölcsről, zöldségről nem is álmodhatok. Nem hittem volna, milyen eredményeket tapasztalok.

Az új étrendem, az úgynevezett “mediátormentes diéta” szokatlan étrendet írt elő. Célja, hogy minél kevesebb hisztamin szabaduljon fel a szervezetben, így aztán a megoldást az extrudált és fehér kenyér, a rizs, krumpli, natúr tejtermékek (sajtok közül kizárólag a kemény sajtok), natúr húsok és némi hámozott alma fogyasztása nyújtja. Nyers zöldség, nyers gyümölcs, fűszerek, magvak még gondolatban is kerülendők. A megengedett ételek nagy részét is csak módjával lehet enni.

Évek óta a magvas, teljes kiőrlésű kenyereket választom, ha egyáltalán kenyérhez nyúlok. A csokoládénak és mindenféle édességnek egyenesen függője vagyok. Még a telet sem tudom elképzelni napi fél kiló gyümölcs és/vagy zöldség elfogyasztása nélkül, hát még a nyár közepét, amikor legszívesebben beköltöznék a sarki zöldségeshez. Tejtermékből főleg lágy sajtokat és  joghurtot eszem, ha éppen eszembe jut. Szóval, igen, a változás szinte teljes átállást jelentett az esetemben. Meg is lettek a következményei.

1. nap – nem is olyan vészes

Vagyok annyira pocsékul, hogy különösebben nem izgat a diéta kérdése. Egészen addig, amíg be nem hozzák a kórterembe a műanyag edényeket. Az egyikben hideg víz, némi olajjal a tetején, benne 6 szelet sárgarépa. A másikban rizs és fél szelet csirkemell. Oké, nem is olyan rossz ez. Mondjuk, jól nem lakom, de a nap nagyrészt egyébként is alvással telik.

Szénhidráton élek, mégis lefogytam

3. nap – horpad a hasam

A levesnek már adtam kétszer esélyt, többet nem kap, a fűszerek ugyanis mellőzendők, anélkül pedig teljesen esélytelen, hogy egy ilyen étel értelmezhető legyen. Az elmúlt napokban napi 2 zsemle, 1-1 szelet sonka, nagyjából 15 deka főtt hús, és hol egy marék rizs, hol egy marék főtt krumpli volt a menü. A hasam horpadt, a kezem remeg, klasszikus keveset-evős tünetek.

Szénhidráton élek, mégis lefogytam

1. hét vége – mínusz 2 kiló

Már itthon vagyok. A mennyiséget növelhetem, az ételek fajtája továbbra is marad ugyanaz, ami az előírt. Az almát minden elvemmel ellentétben a közértben veszem, mert a zöldségeshez érve alig bírtam uralkodni magamon, hogy ne vásároljak néhány mázsa paradicsomot, málnát, barackot és így tovább. Már nem szédelgek, a remegés is elmúlt, fogytam viszont 2 kilót, meglepő módon a rostmentes étel az átmeneti gyengeségen kívül mást eddig nem okoz.

2. hét – a fél karomat némi vitaminért

A kórházba kerülés előtt kezdődő köhögésem nemhogy múlni nem akar, de hullámokban erősödik. Mivel az étrendem vitamint és ásványi anyagot finoman szólva is módjával tartalmaz, ezeket próbálom pótolni tablettákkal, de úgy tűnik, hiába. A zöldség- és gyümölcsfogyasztás hiánya szembetűnő. Energiám alig-alig, a hangulatom ingadozó, nem is annyira az ételek mennyiségétől, hanem inkább attól vagyok szinte folyamatosan éhes, hogy a vércukorszintem a megengedett ételtípusoktól egy EKG-görbére is ráverne az ingadozásával.

Szénhidráton élek, mégis lefogytam

 3. hét – viszlát, 4 kiló, viszlát, szép bőr

Idáig összesen 4 kilót fogytam. Igenis működik a kalóriaszámláló diétához hasonló menü a jelek szerint. Nem bírom ugyanazokat a típusú ételeket vég nélkül tömni magamba, így limitált, hogy mennyit fogyasztok belőlük. Túl sokat amúgy sem célszerű. A bőröm viszont megsínylette a gyümölcsök és zöldségek hiányát. Láthatóan fakóbb, a homlokom felszíne megdöbbentően egyenetlen, soha nem volt korábban ilyen gondom kamaszkorom óta.

4. hét – új dimenzióban az ízek

A fogyás eddig kilóban 5, centiben a csípőn 4, combonként pedig 3. Ez mondjuk nem is olyan rossz, bár valamelyik sztár korábban egyszer azt nyilatkozta: “30 fölött választania kell egy nőnek a feneke és az arca között”. Milyen igaz. Nyilván az arcom is beesett. Felfedeztem viszont jó részeket is. A választék nélküli étrendben egészen új dimenziót kapnak az ízek. A nap fénypontja a hámozott alma, ami valami egész elképesztően lédúsnak tűnik, pedig korábban egy a gyümölcsöt valamiért mellőztem. A kefir és túró összekeverve pedig egyenesen csodálatos, ha rak hozzá az ember némi porcukrot. További felfedezettem a fagyasztott joghurt, amit natúr verzióban fagyi helyett eszem, elvégre nyár van. Klassz találmány, diétától függetlenül is érdemes mindenkinek kipróbálnia, meg lehet szórni szószokkal és akár még gumicukrokkal is, ezeket persze mellőzöm, de még anélkül is finom.

Konklúziók:

Kifejezetten imádom a zöldségeket és gyümölcsöket, ezek hiányát viszont nem csak azért érzi meg a szervezet, mert finomak. A bőröm láthatóan és tapinthatóan is rosszabb állapotba került a mellőzésükkor, az energiaszintem vészesen ingadozó, a magnézium fogyasztása ön- és közérdek szempontjából is kötelező.

A napi menü

Reggeli: kávé tejjel, cukorral

Tízórai: 1 db kifli vagy zsemle kevés vajjal vagy magában

Ebéd: 1 adag főtt krumpli vagy főtt rizs, esetleg mellé kizárólag sóval ízesített natúr csirkemell

Uzsonna: 1 db kifli vagy zsemle magában

Vacsora: 1 szelet fehér kenyér vajjal vagy margarinnal kenve, hozzá 1 szelet pulyka- vagy csirkemellsonka, 1 szelet kemény sajt

Desszert (én jellemzően vacsora után ettem, de lehet ebédhez is): 1 hámozott alma, 2 evőkanál túró és 2 evőkanál natúr joghurt vagy kefir, 2 teáskanál porcukorral édesítve

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top