Életmód

Kontaktlencse gyermekeknek?

A gyermekük éleslátásáért és szeme egészségéért felelősséget érző szülőkben gyakran felmerül a fenti kérdés. Különösen akkor, ha a gyermek részéről merül fel a kontaktlencse-használat kérése, illetve ha a gyermek életvitele indokolja a lencseviselést.
Kontaktlencse gyermekeknek?

A megengedő vagy tiltó döntés megalapozottságához az alábbiak figyelembevételével kerülhetsz közelebb:

Jó jel, ha a gyermek motivált, elégedetlen a szemüvegével, és ő maga kéri a kontaktlencse-viselés lehetőségét, mert ebben az esetben valószínű, hogy képes lesz elsajátítani a viselés szabályait, és megfelelően fog gondoskodni a lencséiről. Jó jel, ha a gyermek egyébként is önálló, a feladatait különösebb figyelmeztetések nélkül ellátja. Amennyiben nem ez a helyzet, érdemes egy-két évet várni. Senki sem szereti, ha újra és újra figyelmeztetnie kell a gyermekét, hogy vegye ki a kontaktlencséjét.

Fontos szempont a higiéniához való viszony. Jellemzően a gyermekek kevesebb figyelmet fordítanak erre, gondoljunk csak egy játszótéren eltöltött délutánra. Ez rendben is van egészen addig, amíg a gyermek figyelembe veszi azt, hogy a kontaktlencse felhelyezése és eltávolítása előtti alapos kézmosás megkerülhetetlenül fontos. Ellenkező esetben akár különböző fertőzések lehetőségével is számolni kell.

Említésre méltó szempont a gondoskodás, a rendszeresség elfogadása. Ha a gyermek megfelelő körültekintéssel kezeli a dolgait, például a szemüvegét nem hagyja a buszon, nem teszi le a játszótéren, és nem dobja bele csak úgy a táskájukba, nyilvánvalóan vigyázni fog a kontaktlencséire is.

A kontaktlencse ideális azoknak a gyermekeknek, akik szeretnek sportolni. Jobban látnak vele, ráadásul nem kell amiatt aggódniuk, hogy az izzadás miatt lecsúszik róluk a szemüveg, vagy a szemüveg törése folytán az arcuk vagy szemük megsérül.

A kontaktlencse a viselési szabályok betartása mellett egyszerű, biztonságos és egészséges látáskorrekciós eszköz akár fiatalabbak számára is. Ne feledd, kontaktlencse-viselésről minden esetben konzultálj szakemberrel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top