Életmód

Ezért fogyassz minél több málnát és ribizlit!

Az antioxidánsokban, vitaminokban gazdag málna és ribizli éppen most érnek.

A most termő bogyós gyümölcsök nemcsak nagyon finomak, hanem igazán egészségesek is. Antioxidánsokban, flavonoidokban és vitaminokban gazdag a málna, a szeder, a vörös és a fekete ribizli és az egres. Fogyassz belőle frissen minél többet.

Most van a szezonjuk: mire jó a málna és a ribizli?

Málna

A málnát a népnyelv a boldog asszony csipkéjének nevezi. Nincs talán ember, aki nem szeretné édes ízét. Tartalmaz C-vitamint (25 mg/100 g), E- és B-vitaminokat, káliumot, kalciumot, vasat és magnéziumot. A málna levele igazi nőgyógyászati csodaszer, az abból készült tea hatékony görcsoldószer, de könnyebbé teheti a szülést is. Egyetlen hátránya, hogy gyorsan romlik, nehezen tárolható.

Most van a szezonjuk: mire jó a málna és a ribizli?

Fekete ribizli

A fekete ribizlivel leggyakrabban gyümölcslevek formájában találkozhatsz, pedig nyersen fogyasztva igazi vitaminbomba. A C-vitamin tartalma rendkívül magas (180 mg/100 g), emellett B1-, B2-vitaminokat, folsavat, niacint is tartalmaz. Ásványi anyagokban is bővelkedik, vasat, magnéziumot, szelént, kalciumot, foszfort, káliumot, rezet tartalmaz. Az ókorban a köszvény ellenszerének tartották. Érfalvédő, koleszterincsökkentő hatása miatt idős korban különösen ajánlott.

Kíváncsi vagy, mire jó a többi bogyós gyümölcs? Kattints a Propolisz blogra!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top