Életmód

Így válassz túraruhát!

Aki túrázással szeretné eltölteni a nyári vakációt, legjobb, ha alaposan felkészül. Ennél a szabadidős műfajnál ugyanis fontos a megfelelő ruházat, amit nem csupán a látvány és takarás kedvéért öltünk magunkra, hanem hogy védelmet és támogatást nyújtson nehezebb terepeken is. A jó túraruházat kiválasztásában az alábbi szempontokat tartsd mindenképpen szem előtt!
Így válassz túraruhát
 

Alapruházat

A jó túraruhaszett sok rétegből áll. Az alsó közvetlenül érintkezik a testtel, a középső feladata a hőszigetelés, a külső pedig az időjárás viszontagságaitól óv meg, és nem mellékesen jól is kell kinéznie. A megjelenés azonban nem a fő szempont a túraruházat kiválasztásakor: ennek az öltözéknek praktikusnak, kényelmesnek, tartósnak, gyorsan száradónak és jól szellőzőnek kell lennie. Ez valamennyi rétegre igaz.
A legalsó réteg érintkezik a bőrrel és felel azért, hogy a tested száraz maradjon. Ugyanakkor ez az első hőszigetelő réteg is. Az alsó ruházat anyaga legyen puha és jó nedvszívó egyszerre – a könnyű poliészter anyagok és a természetes selyem és gyapjú kiválóak erre a célra. Emellett fontos, hogy testhezálló legyen, de nem szoros. Attól függően, hogy milyen vidékre visz a túra, hosszú vagy rövid szárú verziót választhatunk, de legjobb, ha mindkettőből van a táskában, az időjárás ugyanis nyáron megtréfálhat bennünket egy erős lehűléssel, esős napokkal.

A második réteg elsődleges feladata, hogy a test hőjét megtartsa, és az első réteg által felvett nedvesség párolgásának útját állja. Természetesen erre a rétegre nem kánikulában van szükség, de magas hegyekben, hűvös erdőkben, rossz időben igencsak jó szolgálatot tehet. A második réteg az ing vagy póló, szvetter és a nadrág. A felsőtestre a legjobb választás egy gombos, laza, hosszú ujjú, szintetikus anyagból készült ing. Melegben az ujj felgyűrhető, de szükség esetén védelmet nyújthat például egy bozótosban a karmolások, tüskék ellen, és a szúnyogok dolgát is megnehezíti. Ugyanakkor a leégést is megakadályozza. A nadrágnál nagyon fontos a tartósság, az erős szövésű anyag, és a megfelelő méretű és mennyiségű zseb. Számos modern anyag létezik, amit kifejezetten túrázásra ajánlanak a gyártók, de megfelelő lehet egy gyapjúból és poliészterből készült nadrág is. A lényeg, hogy gyorsan száradó és jól szellőző legyen a nadrág. Előnyös, ha az ülep- és a derékrész megerősített, és a nadrágon vannak masszív övbújtatók is. Fontos kiegészítője a nadrágnak az öv, ami lehet hagyományos bőr vagy erős, szövött anyag. Ennél a darabnál a csat szokott lenni a gyenge pont: minél egyszerűbb és masszívabb a kivitel, annál biztosabb, hogy hosszú távon is beválik majd.

A külső védőréteg

A harmadik réteg szerepe, hogy megvédjen az időjárás szélsőségeitől. Ennek megfelelően vízálló, szélálló és tartós anyagból kell készülnie. Az is fontos, hogy feltűnő, messziről is jól látható színű legyen, hogy ha bajba kerülünk vagy eltévedünk, ezzel is megkönnyítsük a keresők dolgát. Külső ruházatnak ne vásárolj műanyagból készült darabokat, mert ezek alatt befülled a tested, és ezzel nagyban rontják a teljesítőképességet és nem mellékesen a túra élvezetét. A jó külső ruhák egyszerre tudnak szellőzni és távol tartani a külső nedvességet, ami nem könnyű feladat, éppen ezért ezek az anyagok speciálisak és drágák. Hosszú távon azonban mindenképpen ezeket éri meg megvásárolni, mert évekig használhatók lesznek, és a túrák komfortjához nagyon sokat tudnak hozzáadni. Ráadásul akciók, kiárusítások, leértékelések során hozzájuthatunk egy-egy minőségi darabhoz kedvezményes áron is.

Így válassz túraruhát

Külső ruházat szempontjából két lehetőségünk van: vagy kétrészes – kabátból és esőnadrágból álló szettet választunk, vagy egyrészes overallt. (Léteznek olyan darabok is, amik különállóak, de a derékrésznél összecipzározhatók, és beválhat a poncsó is.) Mindkét esetben fontos, hogy a fejtetőtől a lábig takarja a testet, ezért a felső részen mindenképpen legyen kapucni is, valamint legyen ez a ruhadarab laza, a mozgást semmiben ne akadályozza.

Lábbeli

A túrák talán legfontosabb kelléke a jó cipő, így vásárláskor ezen a téren kössük a legkevesebb kompromisszumot. A jó minőség általában drágább is, de tartósabb, több éven át használható cipőt kapunk a pénzünkért, és valószínűleg olyat, ami meg is felel a speciális célnak. Cipőt mindig személyesen vásároljunk, és mindig próbáljuk fel az üzletben. Ne vegyünk olyat, ami kényelmetlen, és ne számítsunk arra, hogy idővel majd betörik és hozzáalakul a lábformánkhoz. Az ilyen cipő kellemetlen és fájdalmas meglepetéseket tartogat a használat során, és tönkreteheti a túráinkat.
A vásárláshoz vigyél magaddal egy pár vastagabb túrazoknit, és ezzel együtt próbáld fel a cipőket. A jó túrazokni tompítja a láb és a cipő közötti súrlódást mozgás közben, ezért a szokásosnál vastagabb az anyaga, ugyanakkor jó nedvszívó és hőszigetelő anyagból készülnek, megerősített sarok- és lábujjrésszel. Ha nincs ilyen otthon, az sem baj, mert általában árulnak ilyet a jobb boltokban.

Így válassz túraruhát
 

Különféle túrákra más-más cipő az ideális. Választás előtt gondoljuk át, milyen programok várnak ránk a nyaralás alatt, és ehhez igazítsuk a lábbeli stílusát. Hosszú, gyors tempójú gyaloglásokhoz – például városi túrákra, könnyű terepre – nagyon könnyű, rugalmas felső- és talprészű cipő a megfelelő, amelynek a szára alacsony, de még elég tartást ad a bokának. Ezeknek a cipőknek jó, ha az orr-része kicsit megerősített, hogy védelmet nyújtson az érzékeny lábujjaknak akkor is, ha valamibe véletlenül belerúgunk, a talpa pedig viszonylag sima, de vastag, hogy a kövek és a talaj egyenetlenségei ellen védje a talpat. Nehezebb hegyi túrákhoz merevebb és magasított szárú cipő ajánlott, ami a bokát stabilan tartja. Ennek talpán már nagyobb rücskök vannak, amikkel jól meg lehet kapaszkodni a talajon és a csúszós, egyenetlen felületeken is. Az orr-része ennek is megerősített, kemény, anyaga pedig lehetőleg vízálló, vízlepergető és jól szellőző. Minél nehezebb, meredekebb a terep, annál nagyobb jelentősége van a szár magasságának és a talp bordázottságának. A komoly, hegyi túrákhoz, ahol mászásra is sor kerülhet, magas szárú, merevebb bakancs a jó választás, aminek a talpán jól elkülönül és kiemelkedik a sarokrész, hogy segítse a biztos kapaszkodást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top