Életmód

Így intézd a kocsid műszaki vizsgáját

Az autó fenntartását, javíttatását szívesebben bízzuk a férfira. Mivel ilyenből nincs minden háztartásban, előfordulhat, hogy magunknak kell kézbe vennünk az ügyet. A kocsival kapcsolatos teendők intézése csak látszólag ijesztő és bonyolult, a valóságban még egy wellnesshétvége leszervezése is több gonddal jár. Azért vannak dolgok, amikkel nem árt előre készülni.

Ne késd le az időpontot!

Először is, amikor a birtokodba jut egy kocsi, vedd a kezedbe a forgalmi engedélyét, és nézd meg, meddig érvényes a műszaki vizsgája. (A hátoldalon a “Kiállítás kelte” rovat és a Közlekedési Hatóság kerek pecsétje alatt találod meg a dátumot.) Ezt a dátumot vésd fel a telefonodba, határidőnaplódba, és egy ennél kb. egy hónappal korábbi dátumról pedig csinálj egy telefonos riasztást, értesítést. Ugyanis nem a dátum lejártakor kell elkezdeni kapkodni. Ha például hosszabb, előre tervezett autóútra indulsz, mindig nézd meg az indulás előtt pár héttel az érvényességet, nehogy véletlenül az út ideje alatt járjon le a műszakid, és ez épp külföldön derüljön ki egy közúti ellenőrzéskor. Az itthoni szabályok értelmében már nem veszik el tőled a lejárt forgalmit és nem kell trélerrel hazaszállíttatnod a kocsit, de külföldön lehet, hogy más az eljárás, ami neked igen sok pénzedbe és idődbe fog kerülni. Persze büntetést a lejárt forgalmi után itthon is kell majd fizetned.

Így intézd a kocsid műszaki vizsgáját
 

Egyszóval időben figyelmeztesd magad arra, hogy közeledik a műszaki vizsgáztatás ideje. Sok biztosító, ahol kötelező gépjárműfelelősség-biztosítást lehet kötni e-mailben vagy akár sms-ben is, kiértesíti jó előre az ügyfelet arról, hogy lassan ideje vizsgára vinni a kocsit – érdeklődd meg, hogy a tiednél is van-e erre lehetőség.

Felkészülés és vizsga

Ha már közeledik a műszaki érvényességének vége, meg kell győződni arról valahogy, hogy várhatóan átmegy-e a vizsgán a kocsi. Erre több lehetőség is van. Az első, hogy elviszed egy szerelőhöz, akinek megmondod, hogy “műszakira” kell felkészíteni a kocsit, nézze át, jelen állapotában átmenne-e a vizsgán, illetve milyen javítások kellenének ahhoz, hogy átmenjen. Legtöbbször ezek a szerelők arra is vállalkoznak, hogy a szükséges javítások mellett a vizsga ügyeit is lebonyolítsák. Ilyenkor csupán annyi a dolgod, hogy nála hagyod a kocsi papírjait, majd a megbeszélt időpontban kifizeted a szolgáltatást és hazaviszed a járművet.

Ha nem akarsz javíttatni, de azért mégis biztosra szeretnél menni, elviheted próbavizsgára a kocsit. Ilyenkor a teendő az, hogy kiválasztasz egy vizsgaállomást, felhívod őket, elmondod, hogy próbavizsgát szeretnél, aztán időpontot egyeztetsz velük és elviszed hozzájuk a kocsit. A procedúra maga nem tart tovább 1-1,5 óránál, és akár magad is végignézheted, ha érdekel az ilyesmi, vagy csak tudni akarod, mit művelnek a járgányoddal. Ha a próbavizsgán megfelelt a kocsi, akár ott helyben leegyezteted az időpontot a valós vizsgára, sőt még az is lehet, hogy azonnal el is végzik az éles vizsgát. Ha valami gond miatt megbukott az autó, akkor meg kell szereltetni, amivel kapcsolatban ne fogadd el rögtön a műszakiztatók által ajánlott nevet és címet. Előbb nézz körbe az ismerősöknél, kérj tőlük ajánlást egy megbízható szakemberre. Ha túl vagy a javíttatáson, ismét hívd fel a vizsgaállomást, egyeztess időpontot és vidd el a kocsit. Érdemes a tervezett időpontnál 3-4nappal előbb egyeztetni, hogy jusson még hely neked is.

Ezt vidd magaddal a műszakira

• Forgalmi engedély
• Személyi igazolvány
• Kötelező biztosítás érvényességét igazoló csekkszelvény vagy más, az érvényességet igazoló papír
• Amennyiben nem saját járművét vizsgáztatja, két tanú aláírásával hitelesített meghatalmazás

Így intézd a kocsid műszaki vizsgáját
 

Mikor kell műszakiztatni?

Műszaki vizsgára akkor van szükség, ha új autót vásárolsz, és azt szeretnéd forgalomba helyeztetni, vagy pedig a már meglévő autód műszakija jár le hamarosan.
Az újonnan forgalomba helyezett autók műszaki vizsgája 4 évig érvényes, ezután 2 évente kell majd megújítani a műszaki vizsgát. A műszaki érvényességének idejét a rendszámon lévő kis kerek matricán is megjelenítik, úgyhogy ne hazardírozz azzal, hogy talán nem állítanak meg a rendőrök és így nem veszik észre a forgalmidban lévő lejárt bejegyzést, mert ha akarják, a rendszámodról is észrevehetik még menet közben is, hogy te már “tilosban jársz”. Lejárt forgalmival ugyanis legálisan nem gurulhat a kocsid közúton egy métert sem.

Így intézd a kocsid műszaki vizsgáját

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top