Életmód

Vakáció kánikulában – ezek a dehidratáció jelei

Ahogy a napok egyre hosszabbak és melegebbek lesznek, úgy sűrűsödnek a kisebb-nagyobb családi kirándulások is. Nyáron pedig jön a nagy kánikulai vakáció. Mi most a dehidratációval kapcsolatban osztunk meg veletek néhányat a számos jó tanács közül, amiket egy ilyen nyaraláshoz adni lehet.

A családi nyaralások alkalmával hajlamosak vagyunk jobban szabadjára engedni gyermekeinket, amit ők nagy örömmel ki is használnak. Az átlagosnál többet mozognak ilyenkor, ráadásul jellemzően nagy melegben, így hát szakad róluk a víz. Helyettük is figyelnünk kell arra, hogy ne száradjanak ki. Egyébként a kiszáradás a felnőtteket éppúgy fenyegeti ilyenkor, mint a gyerekeket, és éppen olyan fontos időben észrevenni a dehidratációra utaló jeleket saját magunkon is.

Vakáció kánikulában – ezek a dehidratáció jelei
 

A dehidratáció jelei

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a szervezet vízhiánya nem akkor jelentkezik, amikor megszomjazunk, ezért a szomjúságérzetből nem következtethetünk arra, hogy van-e elég víz a testünkben. Jó indikátor viszont a vizelet, amely ha áttetsző, világos színű, akkor rendben vannak a dolgok, viszont ha sötét és a megszokottnál kevesebb, akkor egészen biztosan folyadékpótlásra lenne szükség. Egy másik jel a száj szárazsága, illetve az indokolatlan fáradtságérzet, ernyedtség, dekoncentráció és teljesítménycsökkenés.

Ha ezeket a jeleket már észrevesszük, a legjobb, ha nem várjuk meg a kiszáradás következő stádiumát, amikor hányinger, fejfájás, szédülés kerülgeti az embert. A felsoroltak egyrészt kellemetlen dolgok, egy cseppet sem emelik a nyaralás minőségét, másrészt  a szomjazásnak hosszabb távú egészségügyi következményeik lehetnek. A kiszáradás ugyanis a növeli a vesékben a kőképződés kockázatát, ami ha kialakul, iszonyú fájdalmakat képes okozni, rosszabb esetben pedig műteni is kell.

Mennyit kell inni?

Agyunk 85 százaléka, tüdőnk és veséink 80 százaléka, a vér 79 százaléka, szívünk 77 százaléka, a máj és az izmok 73 százaléka, a bőr 71 százaléka víz. Még a csontjainkban is jelentős a mennyisége: 22 százalékát teszik ki a tömegüknek, sőt még a fogakban is 10 százaléknyi a víz. Egyszóval víz nélkül nem működik az szervezetünk. Napi átlagban minimum 2 liter folyadék elegendő egy átlagos felnőtt számára, de a sportolás, hőség, izzadás, a páratartalom változása miatt ennek a mennyiségnek akár a duplájára vagy még többre is szükség lehet. A a gyerekek folyadékigénye arányaiban nagyobb, mint a felnőtteké – minél kisebb a gyerek, annál inkább igaz ez. Egy 9-10 éves gyermek igénye napi 2,5 liter körül alakul, egy átlagos 12,5 kilós kisgyermek pedig legalább 1 és ¼ liter vizet igényel.

Vakáció kánikulában – ezek a dehidratáció jelei
 

Az sem mindegy, hogy mit veszünk magunkhoz folyadékpótlás címén. Például a sör vagy más alkoholos italok igen frissítőek, de egyáltalán nem hatékonyak, a bennük lévő alkohol ugyanis dehidratál. A másnapos fejfájás is nagyrészt ennek a következménye: az előző napon elfogyasztott alkohol kivonta szervezetünkből a vizet és kiszáradtunk. A legjobb korhelyleves tehát ilyenkor a tiszta víz, ez a legjobb folyadékpótló, legyen az természetes ásványvíz vagy palackozott, szénsavas vagy szénsavmentes. Extrém megterhelésnél javasolt az izotóniás sportitalok fogyasztása. A cukrozott folyadékok viszont szomjoltónak kitűnőek, de a dehidratáció ellen kevésbé hatékonyak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top