Életmód

Húsvéti receptek diétához

Húsvétkor diétával jönni, tudjuk, nem túl illendő. Ugyanakkor viszont ha megfogadjátok dietetikusunk tanácsait, az ünnepek után nem kell csalódottan állni a mérlegre.

Szeretjük a húsvéti sonkát, a főtt tojást és mindent, ami a húsvéttal jár (legalábbis a sok finomságot). Aki éppen diétázik, annak sem kell lemondania ezekről. Íme, egy variáció kalóriaszegény húsvéti menüre!

Reggeli:
1 főtt tojás
50 g sovány főtt sonka
mustár, torma
50 g teljes kiőrlésű vagy korpás kenyérféle
friss fejes saláta, retek, újhagyma

Tízórai:
1 maréknyi piros bogyós gyümölcs (eper, málna) vagy aszalt, cukrozatlan változatok

Ebéd:
Zellerkrémleves pirított Graham-kenyér-kockákkal
Roston sült bárány/nyúlhús fokhagymával, köménymaggal, babérlevéllel
Petrezselymes burgonya, fél adag
Friss saláta lenmagolajjal, medvehagymával (fejes saláta, cikória, madársaláta)
1 szelet ananászos túrós rétes vagy joghurtos-epres torta

Uzsonna: 1 csésze tea édesítőszerrel vagy anélkül

Vacsora:
Sonkaszeletek tormakrémmel
Paradicsomos rukkolasaláta
Pirított teljes kiőrlésű zsemleszeletek

Hegyi Kitti dietetikus tippjei:

1. A napi fehérjebevitelünket teljessé téve, a reggelire fogyasztott hagyományos főtt tojás és sovány főtt sonka mustárral és házi tormával nagyon jó immunerősítő.

2. A főtt tojásból maximum egyszerre kettőt, hármat együnk húsvét alatt, különben a koleszterinszintünketés a hasüregi szerveinkre rakódott zsírt növelheti.

3. A reggelink rosttartalmát növelhetjük még a meleg, friss, többek számára panaszokat okozó fehér kenyér és zsemlefélék helyett a korpás, teljes kiőrlésű és vagy más rostos gabonaváltozatokkal.

4. Áprilisban végre sok friss zöldséghez juthatunk, így húsvét reggelén újhagyma, hónapos retek, friss fejes saláta (természetesen bármely zöldsaláta) is kerület az asztalra. Emeljük a szokásos zöldségadagunkat az idényzöldségekkel a duplájára!

5. Apró trükk: válasszunk kevésbé mély tányért, ha húslevest eszünk!

6. A főétel elfogyasztásánál, mielőtt nekilendülnénk a köretnek, gondoljuk végig, milyen  zöldségköretvagy savanyúság akad, és mondjuk fele-fele arányban együk a rizst vagy krumplit a zöldségköret mellett.

7. A krémes, többlapos süteményekkelóvatosan bánjunk, természetesen kihagyni bűn lenne (ha mondhatunk ilyet), de a sok folyadék és főétkezés utáni fogyasztás segíthet a mérték megtartásában. Felejtsük el az egy locsoló, egy süti elvet!

8. Ha rajtunk múlik, készítsünk inkább idényjellegű joghurtos, túrós finomságokat, és a fehér cukrot helyettesítsük az alacsony kalóriatartalmú vagy kalóriamentes édesítőkkel.

9. Tartsuk be húsvét alatt is a napi négyszer-ötszöri étkezést, ha későn kelünk is, hiszen az anyagcserénket továbbra is normál fokozaton kell tartanunk. 

10. Ilyenkor, ha azt hisszük, hogy csipegetünk, se csipegetünk. Akár a folyadékkal (alkoholos italok, cukros üdítőitalok), akár a sok kis falat húsvéti süteménnyel bevitt szénhidrát, utóbbi esetében zsiradék is, nagymértékben hozzájárul a napi energiabevitelünk túllépéséhez, pedig gyakran hisszük, hogy ma még semmit nem ettünk. Csak épp már napi kalóriamennyiségünk kétszeresét is akár, csupán kis részletekben elfogyasztva.

Még több recept húsvétra:

 

Megnézem
Összes kép (1)

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top