Életmód

A kéz vénáival fizethetnek egy svéd város lakói

Vénáink mintázata abszolút egyéni, ezért semmi lehetőség a csalásra.

Szkenner elé tartva már puszta kezükkel is fizethetnek a svéd Lund város vásárlói egy új technológia révén. A gép ugyanis felvételt készít a kéz vénáiról. Amennyiben ez a kép megegyezik a tárolt mintával, megtörténik a fizetés. Lund 15 üzlete és étterme beszerezte már a szükséges technikát.

A Lundi Egyetem egy leendő mérnökének ötlete alapján dolgozta ki a rendszert. Az egyetemista fejéből két éve pattant ki az ötlet, amikor éppen fizetni készült egy üzletben. “Az ember vénáinak mintázata abszolút egyéni, ezért ez a rendszer semmi esélyt nem ad a csalásra” – hangoztatta Fredrik Leifland, az egyetem munkatársa.

Forrás: cnet.com
Forrás: cnet.com

Aki részese akar lenni a projektnek, annak vénái képét háromszor beszkennelik, majd meg kell adnia társadalombiztosítási és telefonszámát. Utóbbira SMS-ben kapja meg az aktiváláshoz szükséges linket. Az így kifizetett összegeket havonta kétszer vonják le a bankszámláról. Lundban már 1600-an igényelték a szolgáltatást.

A kézerek szkennelésének technológiája nem új, de eddig nemigen használták fizetésre. A CEBIT számítástechnikai vásáron Hannoverben idén bemutattak egy olyan notebookot, amely szintén az erek szkennelése alapján azonosítja használóját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top