Életmód

Ez történik szülés után a hasizmoddal!

A "Fókuszban a has" cikksorozat mostani részében Zsuzsi arról ír, hogy mi a teendő a szülés után a hasizommal. És hogy egyáltalán mi zajlik le szülés után az izmokban.

Zsuzsiról tudni kell, hogy a szülés előtt, és az 1. baba születése után gyönyörű kockahasa volt! A 2. babája viszont óriási volt a mama alkatához képest, és bizony Zsuzsi egyenes hasizma a szülés után szétnyílva maradt. Ennek köszönhetően és edzői tudását felhasználva írja most le, hogy mit tehetünk a hasunkkal a szülés után!

Mi is zajlik szülés után? Mire kell tekintettel lennünk?

Minden esetben szükséges megvárni a 6 hetes kontrollt (függetlenül a szülés módjától), amikor a nőgyógyásszal konzultálva eldönthető, hogy kezdődhet-e a sportos élet, és az milyen intenzitással. Ez előtt csak a statikus, konyhanyelven mondva “hasbehúzás és megtartás” javasolt, vagyis ülő és álló helyzetben húzd be a hasad, számolj el tízig, és ezt ismételd naponta, ahányszor csak tudod, vagy eszedbe jut. Természetesen a legfontosabb elv ezúttal is a fokozatosság elve. Fontos, hogy csak addig terheljük magunkat, amíg jól esik, illetve lehetőség szerint edző felügyeletével kezdjünk új életet a megváltozott testünkkel. Amennyiben 3 hónappal a szülés után is nagyobb a hasad a “kelleténél”, és a zsírpárnáid még mindig nem akarnak apadni, tudnod kell, hogy a zsírpárna hasizomgyakorlatoktól nem fog eltűnni. Az izom erősödhet, vastagodhat, de ettől még zsírégetés is szükséges. Ugyanez igaz fordítva. Ha csak zsírégetést végzel, biztosan nem lesz tőle izmos hasad. 

(Kicsit kilépve a has bűvköréből, had jegyezzem meg, hogy a szoptatás miatt az intenzív sportolást is óvatosan, fokozatosan vezessük be, valamint a szoptatás hónapjai alatt a terheléseket próbáljuk szoptatás utánra – és még jóval a következő szoptatás elé – időzíteni, jó esetben ekkor úgyis alszik a baba)

Honnan tudhatod, hogy milyen állapotban maradt a hasad?

A szülés és a hasizomA hasizom vizsgálatát egyedül is elvégezheted.
Feküdj hanyatt, a talpad legyen a talajon. Mindkét kezed ujjakkal lefele a köldök alá és fölé helyezd 3-3 ujjnyival és enyhén nyomd lefelé. A fejedet lassan emeld el a talajtól és próbálj az ujjaiddal “benyomni” a hasadba, felmérve a hasizom közötti rést. Szülés után két héttel már kétujjnyinál kisebbnek kellene lennie. Ha ennél nagyobb, akkor szétnyílva maradt a hasizom….

 

A teljes cikket az Fitneszanyu blogon találod, sőt még egy videó is vár rád!

A szülés és a hasizom

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top