Életmód

A magyaroknak csak 15 százaléka sportol

Az olaszok és a bolgárok a sereghajtók a testedzésben.

Riasztóan magas a testi inaktivitás aránya az Európai Unióban – derült ki az Eurobarometer felméréséből. Az emberek 11 százaléka legalább 8,5 órát tölt ülve – munka közben, barátokkal, a televízió vagy számítógép előtt – egy átlagos napon, sportolásra pedig alig-alig fordítanak időt.

A legtöbben Írországban sportolnak rendszeresen, de ott is csak a lakosság 16 százaléka. A magyaroknak 15 százaléka sportol rendszeresen. Hazánkhoz hasonló mértékben végeznek valamilyen testedzést Spanyolországban, Szlovéniában, Litvániában és Svédországban. A sereghajtók: Ausztria, Csehország, Lengyelország és Málta (5 százalék), Olaszország (3 százalék) és Bulgária (2 százalék).

Az európaiak 42 százaléka egyáltalán nem sportol – ez 3 százalékos növekedést jelent a 2009-es felméréshez képest –, 41 százalékuk viszont hetente legalább egyszer végez valamilyen sporttevékenységet.

A sportolás fő okai között a legtöbben – a megkérdezettek 62 százaléka – az egészség megőrzését jelölték meg. Fontos szempont továbbá a fittség (40 százalék) és a kikapcsolódás (36 százalék).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top